ABD seçimlerinde son 24 saat

100 milyona yakın kişinin erkenden oyunu kullandığı Amerika Birleşik Devletileri'nde sandıklar için son gün. Postayla oy kullanma süreci, beraberinde kaosu getirebilir. Kritik eyaletlerdeki sayım süreci ise seçim gündemini belirleyecek.

ABD seçimlerinde son 24 saat

Amerika Birleşik Devletleri için 3 Kasım tarihi bir gün olacak. Ülke 59. başkanını seçecek. Kovid tedbirleri kapsamı genişletilen erken seçim uygulması ile şuana kadar 100 milyona yakın oy kullanıldı. Seçmen posta ve seçim merkezleri aracılıoy kullanma işlemlerini tamamladı. Cumhuriyetçi seçmenlerin büyük oranının oy için 3 Kasım'ı beklediği biliniyor. Oy kullananların 150 milyonu bulması bekleniyor.

Bazı kritik eyaletlerde postayla gelen oyların 3 Kasım'dan sonra sayılacak olması, bu eyaletlerdeki seçim sonuçlarının gecikmesi anlamına geliyor. Yani her anlamda ülkeyi yakın tarihinin en zorlu seçim süreci bekliyor.

Ülkede yapılan son anketlere göre Demokrat Joe Biden, Cumhuriyetçi Donald Trump'ın yaklaşık 7 puan önünde. Bu yüzden kritik eyaletler oy sayma işlemi seçim gününü şekillendirecek. Kaderi ellerinde tutan eyaletler Florida, Carolina, Arizona, Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan... Ulusal çapta yapılan anketler Biden'ı önde gösterse de, kritik eyaletlerin 2'sinde adayların eşit durumda. Diğer 4'ünde ise Biden çok az farkla önde.. Aradaki fark her an kapanabilir.

Seçimin son saatlerinde bile Trump ile Biden sahada... ABD Başkanı Donald Trump, 5 farklı eyalette seçim mitingi düzenlerken, Demokrat rakibi Joe Biden ise Pennsylvania'daydı. Trump'ın seçinleri başkent Washington'da, Biden'ın ise memleketi Delaware'de izleyeceği açıklandı.

Dünyanın merakla izlediği Beyaz Saray'a giden yol "270 delegeden" geçiyor. ABD'de başkanlık seçimlerinde en fazla oyu alan aday değil en fazla delegeyi kazanan aday, başkan oluyor. Mesela 2016'daki son seçimleri kazanan Trump 304 delegeye ulaşmış ancak rakibi Hillary Clinton, Trump'tan yaklaşık 3 milyon daha fazla oy almıştı.

ABD'de seçim süreci, esasen seçim gününden sonra da uzun bir süreyi kapsıyor. Tarihler, eyaletlere göre farklılık gösterse de tüm eyaletlerin 10 Kasım-11 Aralık'ta seçim sonuçlarını resmen onaylaması gerekiyor. Tüm eyaletler, 8 Aralık'a kadar tüm oyları sayıp, 14 Aralık'a kadar Washington'a gönderecek. Gönderilen oylar en geç 23 Aralık'a kadar ABD Kongresinde olacak. 3 Kasım'da seçilen Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri, 3 Ocak'ta yemin ederek görevlerine başlayacak.

Tüm bu takvimin normal olarak işlemesi durumunda, ABD'nin yeni başkanı 20 Ocak'ta düzenlenecek yemin töreniyle görevine resmen başlayacak. Ancak Trump'ın kaybetmesi durumunda görevi devretmemekte direneceği idda edildi.

Bu durumun ülkedeki kaosu daha da büyüteceği, sokak gösterilerinin çok daha şiddetleneceği beliritiliyor. Hatta bir çok dükkan şimdiden bu ihtimalin yaratacağı iç karşıklığa karşı önlem alıyor. Silah depolarının önünde uzun kuyruklar oluştu.

# trump # seçim # Biden # oy # Amerika Birleşik Devletleri