CHP'li belediyelere çağrı: İnşaatı durdurun

İzmir Alaçatı'da yapılaşma için denizin kara gibi gösterildiğini ekranlarınıza getirmiştik. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çeşme belediyesine çağrı yaptı. Şehir plancıları, kıyının ve deniz doğal alanlarının korunması bölgedeki inşaatların durmasını istedi.

CHP'li belediyelere çağrı: İnşaatı durdurun

Ulusal Kanal'ın da gündeme getirdiği eşsiz özelliklere sahip AlaçatıKörfezi'ndeki yapılaşmaya karşı çıkan meslek örgütleri konunun peşini bırakmıyor.

Denizin kara gibi gösterildiği Alaçatı ile ilgili suç duyurusu yapan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi şimdi de CHP'li İzmir Büyükşehir ile ÇeşmeBelediyesi'ni inşaatları durdurmaya çağırdı.

Alaçatı'da 6 yıldır kıyı kenar çizgisi belirlenmemesine rağmen deniz kıyısındaki lüks yapılaşma devam ediyor. Alaçatı'nın eşsiz kıyısı ve deniz doğal alanı Kıyı Kanunu'na aykırı bir şekilde özel çıkara kurban ediliyor.

Yapılaşma devam ettiği takdirde kıyılar, deniz doğal alanı, 154 kuş türü, bölgeye özgü flora ve faunaya ciddi risk altında. İşte bu gerekçelerle Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi ve CHP'li Çeşme Belediyesini sorumlu olmaya davet etti. Oda, inşaatları durması için adım atılmasını istedi.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 3621 sayılı Kıyı Kanunu, hem büyükşehir belediyelerine hem de ilçe belediyelere imar uygulamalarını denetleme yetkisi veriyor. Odalar da bu kanunlara dayanarak Tunç Soyer'in başkanı olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Alaçatı'daki denize sıfır imar faaliyetlerini denetlemesini istiyor.

Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliğine göre ise kıyılar ve deniz doğal alanı kamu yararı olmadıkça bozulamaz. Kıyıdan bir çakıl taşı ya da kum bile çekilemez. Ancak Alaçatı'da milyon dolarlık villaların önüne milyon dolarlık teknelerin bağlanması için denizin sıfır noktasında inşaatlar yapıldığı gibi denizin içinde de kanuna uygun olmayan şekilde faaliyetler yürütülüyor. İşte bu çalışmalar kıyının doğal yapısında geri dönülmesi mümkün olmayan zararlara neden oluyor.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'ne göre; Alaçatı Sulak Alanında ''kıyı kenar çizgisi'' belirlenmeden yapılacak her türlü uygulama, Kıyı Kanunu ve uygulama yönetmeliğine aykırı ve suç unsuru taşımakta.

Eğer kıyı kenar çizgisi bir an önce belirlenmezse Alaçatı'nın eşsiz kıyısı denize sıfır yapılarla halkın kullanımına kapanacak, deniz doğal alanı bozulacak ve göçmen kuşlar bir daha Alaçatı'ya uğramayacak.

# izmir # chp # İzmir Büyükşehir Belediyesi # ulusal kanal # Deniz # Çeşme # Alaçatı # inşaat # kanun # kıyı # belediye # kara # körfez