AİHM'den KHK kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, OHAL kapsamında ihraç edilen bir öğretmenin başvurusunu görüştü. Mahkeme, iç hukuk yollarının tüketilmediğini belirterek OHAL Komisyonu'nu adres gösterdi. Hükümetten karara ilişkin ilk açıklama, "doğru bir karardır" şeklinde oldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, OHAL kapsamındaki 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen öğretmenin başvurusuna ilişkin kararını verdi. Mahkeme, davacı öğretmene OHAL Komisyonu'nu adres gösterdi.

AİHM, 25 Temmuz 2016'da olağanüstü hal tedbirleri kapsamında açığa alınan ve 1 Eylül 2016'da, görevinden uzaklaştırılan öğretmen Gökhan Köksal’ın başvurusunu reddetti.

Mahkeme, oy birliği ile aldığı kararda, Köksal’ın iç hukuk yollarını tüketmediğine belirterek, 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan OHAL Komisyonu’na başvurması gerektiğini kaydetti.

AİHM'in bu kararının ardından, Türkiye'den yapılan benzer başvurularda da aynı kararın verilmesi bekleniyor. 60 gün içinde yapılmayan başvurular işleleme alınmayacak.

AİHM'in kararına ilk değerlendirme Bakanlar Kurulu toplantısı için gazetecilerin karşısına geçen hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş'tan geldi.

OHAL komisyonunun ara hukuki kademe olarak tasarlandığını hatırlatan Kurtulmuş, komisyonun Temmuz'da başvuruları incelemeye başlayacağını belirtti.

ulusalkanal.com.tr

# öğretmen # khk # ohal # aihm