Doğu Perinçek'ten hükümete Tunus uyarısı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Anayasal görevini uygulayarak ülkesinde istikrarı sağlama çalışmaları Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu tarafından masaya yatırıldı. "Tunus'ta kararı Tunuslular verir" görüşü öne çıktığı toplantıda, bölgesel gelişmeler ışığında Tunus'un yeni dönemdeki rolü de tartışıldı.

Doğu Perinçek'ten hükümete Tunus uyarısı

Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Tunus gündemiyle toplandı. Toplantıda Tunus halkı tarafında yüzde 78 oyla seçilen Cumhurbaşkanı Kays Said'in hükümeti görevden alma adımı değerlendirildi.

Toplantıda konuşan Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek, alınan kararın hukuksallığının altını çizdi. Perinçek, olaya yaklaşım için de "Biz 'darbeciler' ve 'karşı darbeciler' ekseninde değil, 'emperyalizm' ve 'emperyalizme karşı olanlar' ve bununla birlikte 'halklarının refahı için çalışanlar' ve 'bunun karşısında olanlar' gibi doğru eksenlerde değerlendirme yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

Toplantıda Tunus'un Arap Baharı'ndan bu yana geçirdiği dönüşüme de değinildi. Saflaşmaya ilişkin Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Prof. Dr. Semih Koray, Tunus meselesine yaklaşımda yargıç tavrı alınmaması gerektiği konusunda uyardı. Hükümeti darbe tespiti tutumundan vazgeçmesi konusunda uyaran Koray, Meclis Başkanı ve Ennahda Partisi lideri Gannuşi'nin arkasında durmanın Türkiye'nin Libya'daki konumuna zarar vereceğini belirtti.

Meclis Başkanı Gannuşi ile Ennahda'nın Tunus'un geleceğinde karşılığı olmadığına da değinildi toplantıda. Gannuşi'nin 2011 yılının Ocak ayında Londra'dan döndüğünü hatırlatan konuşmacılar, o dönem partisi Ennahda'yı iktidara taşımak için hızla çalışmaya girdiğini de belirtti.

Said'in kararının emperyalizme direnen halklarda yarattığı etkiye ise Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yuva değindi. Yuva, kararın özellikle Suriye'de mutluluklar karşılandığını belirtti. Yuva ayrıca oluşan boşluğu Libya'da Türkiye'nin etkisini kırmak amacıyla Fransa, ABD, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ile Suudi Arabistan'ın doldurmak isteyebileceği konusunda uyardı.

Toplantıda Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek, Türkiye'nin akılcı bir dış politika izlemesi gerektiğine şöyle dikkat çekti:

- Türkiye, Mısır'da ve Suriye'de yaptığı hatayı tekrar etmemeli. Mısır'da hata yapıldı. Suriye'de de hata yapıldı ve bu hatalar devam ediyor. Aynı hatayı İhvancı bir tutum nedeniyle Tayyip Erdoğan Hükümeti'nin bir kez daha yapması -şu anda o yönünde bir eğilim gösterdiği gözüküyor- Türkiye'nin zararınadır. Burada kararlı bir tavır almamız gerekiyor. Büyük devletlerin çoğunun kazanan taraftan yana tavır aldığı görünüyor. Rusya, Amerika, Çin gibi devletlerin hep kazananın yanında durmaya ve kazananı kendi siyasi istikametinde yönlendirmeye çalıştığını görüyoruz. Bu akıllı bir politika olur.

Vatan Partisi lideri hükümete çözüm önerilerini ise şöyle özetledi:

- Tunus siyaseti için, 'Mısır'daki ve Suriye'deki yanlışları yapmayın' diyeceğiz. Biz Vatan Partisi olarak o yanlışları paylaşmıyoruz ve o yanlışları yapmayacağız. Tunus'ta Müslüman Kardeşler'den yana tavır alan hükümetle yan yana gözükmek değil, tam tersine onunla aramıza sınır çeken ve farklı olarak Türkiye ve Asya'nın yükselişi için daha etkin kararlı bir çizgiyi temsil ettiğimizi Türkiye toplumuna, Türk milletine, aynı zamanda bölge ülkelerine duyurmamız gerekiyor. Kazanan belli oldu. Öyle gözüküyor ki Said kazanmış durumda. İstikrarı kurmaya aday da o gözüküyor. Habib Burgiba gibi onların Atatürk'ü diyebileceğimiz bir geleneği temsil etmesini de dikkate almamız lazım. Genel dünyadaki ve Ortadoğu'daki, Kuzey Afrika'daki cepheleşmede daha olumlu safta olduğunu görmemiz lazım.

# rusya # amerika # Perinçek # suriye # mısır # çin # vatan partisi # hükümet # Doğu Perinçek # Vatan # Tunus # siyaset # Gannuşi