İsrail, 53 yıldır işgal ettiği Filistin topraklarında BM kararlarını hiçe saydı

53 yıldır işgal altında Filistin toprakları ilhak edilmek isteniyor. 30 bini aşkın yasa dışı Yahudi yerleşim yeri normalleşme planının parçası olarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne devredilmek isteniyor. ABD'nin desteği ile Büyük İsrail için uğraşan Tel Aviv, yeni ortağı Abu Dabi'yi Türkiye'nin dışlandığı Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na da davet etti.

İsrail, 53 yıldır işgal ettiği Filistin topraklarında BM kararlarını hiçe saydı

Tüm dünya izlemekle yetindi; İsrail, 53 yıldır işgal ettiği Filistin topraklarında BM kararlarını hiçe saydı. 40 bine yakın Filistinli evinden edildi. Yurtları elinden alınan Filistinlilerin ya kamplara gönderildi, ya cezaevine atıldı ya da ölüme terk edildi.

BM'nin yasa dışı ilan etmesine rağmen Filistin topraklarında Yahudi yerleşim yerleri açmayı sürdürdü. Tüm dünya bu duruma sessiz kaldı.

Filistinlilerin çığlıklarına kulak tıkanırken; İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ile korsan yerleşim yerlerini yasal hale getirmenin peşinde.

Ortadoğu'ya hançer indiren emperyalizmin anahtarını Beyaz Saray'da teslim alan İsrail'in yeni ortağı Birleşik Arap Emirlikleri. Her iki ülkenin de düşmanları aynı. İkisi de Doğu Akdeniz'de, Körfez'de, Avrasya'daki her krizde Türkiye, İran ve Rusya düşmanlığında birleştiler. Resmen Tel Avivi tanıyan BAE ise yeni ortağından ve patronundan güç alarak, Basra Körfezi'nde hakimiyet kurmak için yeni adımlar atıyor.

Abu Dabi, işgal altındaki Filistin topraklarında yer alan yasa dışı yerleşim birimlerini inşa eden 112 İsrail kurumu ile anlaştı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin kara listesinde yer alan bankalar, okullar, kültürel faaliyetler yürüten şirketlerle anlaşmalar imzaladı.

Hukuki olarak yıkılması gereken yerleşim yerlerine yasal kimlik kazandırmak isteyen İsrail'in teşekkürü ise şaşırtmadı. Abu Dabi'ye Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na katılım daveti gönderdi. Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum yönetimi, Mısır, İtalya, Ürdün, İsrail'in imza attığı, Filistin yönetiminin kuruluşunda yer aldığı birliğin kırmızı çizgisi Türkiye.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, yaptığı yazılı açıklamada, "Birleşik Arap Emirlikleri'nin Forum'a katılması için teklif sunduk. Üye ülkeler bunu inceleyeceklerini söylediler." ifadesini kullandı.

İsrailli bakan, BAE Enerji Bakanı Suheyl bin Muhammed el-Mezrui ile görüştü. İki ülkenin hedefinde petrol ve doğalgaz rezervlerini Avrupa'ya taşıyacak yeni yollar açmak var. Avrupa'ya gaz nakli konusunda iş birliği imkanlarını görüştü.

ulusal.com.tr

# abd # israil # filistin # doğu akdeniz # Tel Aviv # Abu Dabi