Kışlaklardaki göçerlerin zorlu yaşamı

Şırnak'ta yaz aylarını Beytüşşebap ilçesinin Faraşin Yaylası'nda geçiren göçerler, kışlaklarına döndü. Cudi Dağı eteklerindeki bölgeye çadırlar kuran göçerler, teknolojiden uzak, zor şartlarda ekmeklerini kazanmak için çaba gösteriyor.

Kışlaklardaki göçerlerin zorlu yaşamı

Yaz aylarını yaylalarda geçirdiler. Şimdi kışlaklara döndüler. Zorlu kış şartlarını çadırlarında geçirecekler.

Şırnak'ta yaz aylarını Beytüşşebap ilçesinin Faraşin Yaylası'nda geçiren göçerler, kışlaklara döndü. Yüz yıllardır bu göçü sürdüren göçerler, Cudi Dağı eteklerinde kurdukları çadırlara yerleşti.

54 nüfuslu 5 akraba aileden oluşan göçerler, teknolojiden uzak, zor şartlarda ekmeklerini kazanmak için çaba gösteriyor. Çadırlarının içine soba kurdular. Üzerini teneke ile kapattıkları barakada ekmeklerini ve yemeklerini pişiriyorlar.

Göçerler, kuraklık nedeniyle bu yıl hayvanlarının yeterince beslenemediğini belirtti. Hayvanların su ve yem ihtiyacını rahatça karşılamak için ocak ve şubat ayında düşecek yağışları bekliyorlar.

İl Tarım ve Orman Müdürü Selman Demirel, kentin 1 milyon 150 bin küçükbaş, 86 bin de büyükbaş hayvan varlığı ile ülkede ilk 10 il içerisinde yer aldığını söyledi. Demirel, göçerlere ait 450 bin hayvan varlığının olduğunu belirtti.

# şırnak # kış # Tarım # yaz # Cudi dağı # göçer # kışlak