Türk Telekom'un yerli 5G teknolojisi GPS'e kafa tutuyor

Türk Telekom ile Net Insight şirketleri, ABD kontrolündeki GPS bağımlılığını ortadan kaldıracak 5G teknolojisi geliştirdi. Bağımsız teknolojinin gelişmesinde önemli rol oynayacak gelişme ile yatırım maliyetleri de aşağıya çekilecek.

Türk Telekom'un yerli 5G teknolojisi GPS'e kafa tutuyor

Türk Telekom'un yeni 5G hamlesi, teknolojik bağımsızlığın önünü açacak.

Türk Telekom, İsveç'in başkenti Stockholm'de kritik bir işbirliğine imza attı. Türk Telekom ile İşveçli Net Insight şirketlerinin geliştirdiği 5G teknolojisi, ABD kontrolündeki GPS teknolojisine olan bağımlılığı ortadan kaldıracak.

Askeri alanda da kullanılabilen GPS teknolojisi, anlık coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan bir navigasyon teknolojisi. Bu da yeni yerli teknolojinin güçlü bir navigasyon teknolojisi üretebileceği anlamı taşıyor.

İmza töreninde konuşan Türk Telekom Üst Yöneticisi Ümit Önal, "Projenin ürün fikri ve patenti Türk Telekom olarak bize ait" dedi. Önal, "5G senkronizasyon ihtiyacı için gereken bin 500 nanosaniyeye ulaşabiliyoruz. Böylelikle gecikme süresi azalmış olacak." ifadelerini kullandı.

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç ise ürünün "Oyun değiştirici" rolüne dikkat çekti. Kıraç, şunları söyledi:

- Önce fikir bulundu ama bunu networka uygulayabilmek için bir operatör bir de üretici inisiyatifi lazım. Türk Telekom olarak biz hiçbir şey harcamadan Adana-İstanbul arasında denemesini yaptık. İstanbul'da 5G baz istasyonu ve Adana'daki fiber üzerinden yaptık bu testi. Biz Adana-İstanbul arası yaptığımız testte 50 ile 150 nanosaniye arası değerlere ulaştık. Açıkçası ürünün oyun değiştirici noktası bu.

# abd # teknoloji # türk telekom # gps # 5G teknolojisi