Eski Abu Dabi Büyükelçisi Aydınlık’a konuştu: BAE'den sonra sıra Suriye'de

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan yatırım anlaşmalarını Aydınlık'a değerlendiren emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, atılan adımların doğru olduğunu vurguladı, "Suriye ile de ilişkilerimiz normalleşmeli" dedi.

Eski Abu Dabi Büyükelçisi Aydınlık’a konuştu: BAE'den sonra sıra Suriye'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında doğrudan yatırımları kapsayan anlaşmalar imzaladı. Yıllar sonra kurulan ilişkileri Aydınlık'a değerlendiren Emekli BüyükelçiTugay Uluçevik, atılan adımların doğru olduğunu vurguladı, "Suriye ile de ilişkilerimiz normalleşmeli." dedi.

Türkiye ile BAE arasında, 9 alanda Türkiye'ye doğrudan yatırımları içeren anlaşmalar imzalandı. Yaklaşık 10 milyar dolarlık anlaşma enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım alanlarında Türkiye'ye doğrudan yatırım ve iş birliklerini kapsıyor. 4 yıl BAE'de büyükelçilik yapan Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, yanlışlardan dönülüp 2 ülke arasında atılan adımların doğru olduğunu belirtti. Suriye, İsrail ve Mısır'la da ilişkilerin düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Uluçevik şunları söyledi:

‘TÜRKİYE YALNIZLIK İÇERİSİNE DÜŞTÜ’

"Dış politikanın iç politika münazaralarıyla, popülist bir yaklaşımla ele alınmasından yana değilim. Dış politikamız maalesef son özellikle 10 yılda büyük sarsıntılar içerisine girdi. Dış ilişkilerimizde çok ciddi stratejik kopukluklar meydana geldi. Türkiye bölgesinde ve Avrupa'da bir yalnızlık içerisine düştü. Bu bir ülke için tehlikeli bir durumdur. Bu yapılan hatalardan vazgeçilmelidir dedik. Keşke 'kardeşim Esad, katil Eset olmasaydı'. İsrail’le, Mısır'la ilişkilerin düzeltilmesi gerektiğini söyledik. BAE ile yapılan bu üst düzey ziyaret doğru yönde atılmış, yakın geçmişteki hataları düzeltmeye matuf adımlardır, olumludur. Fakat görüyorum ki şimdi de şöyle bir durum var: Bunlar için şu laflar bu laflar söylenmişti. Evet söylenmişti. Hatadan dönülüp ilişkilerimizi normalleştirmeyelim mi? Türkiye bölgesinde ve küresel planda yalnız mı kalsın?

“Dilerim ki Suriye ile ilgili yapılan yanlışlıklar da düzeltilsin. Suriye ile İsrail ile Mısır ile ilişkilerimiz normalleşsin. Bu Mısır'ın hâkim olduğu bölgelerle de ilişkilerimizin düzelmesi demektir. İsrail ile ilişki, ABD ile ilişki demektir. ABD ile yaşadığımız çeşitli ciddi sorunları aşmada İsrail ile ilişkilerimizden istifade ettik. Keşke terörle mücadelede, Suriye'nin kuzeyinde oluşmakta olan şer kuşağının bozulmasında Suriye ile ilişkide hareket ediyor olsaydık.”

'TÜRKİYE'Yİ SEVEN, SAYGI GÖSTEREN BİR KİŞİYDİ'

Uluçevik, Veliaht Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ın Türkiye dostu olduğunu da belirtti. Veliahtın babası olan o dönemde Abu Dhabi Emiri ve BAE Cumhurbaşkanı merhum Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan’ın Türkiye’yi resmen ziyaret ettiğini ve sonra 3 sene arka arkaya tatillerini İstanbul'da geçirdiğini hatırlatan Uluçevik şunları söyledi: “Veliaht Şey Muhammed bin Zayed, benim bulunduğum dönemde Hava Kuvvetleri Komutanı idi. Sevilen bir insandı. Babası Abu Dhabi Emiri ve BAE Cumhurbaşkanı merhum Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan da Türkiye ile dostluğa çok önem verirdi. Hiçbir zaman koyu bir Müslümanlık anlayışıyla devleti idare etmemiştir. Şeyh Nuhammed Hava Kuvvetleri Komutanıyken Türkiye ile ilişkileri idrak etmişti. Rahmetli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cemil Çuha'yı, Pakistan dönüşü Abu Dhabi’ye davet etmişti. Ancak Hava Kuvvetleri Komutanı Şeyh Muhammed bin Zayed karşılamada bulunamadı. O gece ağabeyi Veliaht Şeyh Khalifa Bin Zayed beyin kanaması geçirmişti. Hemen o gece bir uçakla Zürih'e, Dr. Gazi Yaşargil'e tedaviye gittiler. Karşılamaya bu nedenle BAE Genelkurmay Başkanı gelmişti. Dönüşte bana geldi, çok özür diledi. 'Ben hemen uçağıma atlayıp aziz kardeşim Org. Çuha'dan özür dilemek için Ankara'ya gitmek istiyorum.' dedi. Yerel kıyafetleriyle uçağa atlayıp gittiler. Türkiye'yi seven, saygı gösteren bir kişiydi.

Babası BAE Cumhurbaşkanı ve Abu Dahbi Emiri Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan "Önce Türkiye’yi resmen ziyaret etti, sonra 3 arka arkaya yazını İstanbul'da geçirdi. 'Ben Türk halkına sevgim için yapıyorum. Benim halkım ben nereye gidersem beni takip ederek o ülkelere giderler. Türkiye'yi sevdirmek tanıtmak için tatilimi İstanbul'da geçireceğim.' dedi. Bazı yatırımlar da yaptı.”

# sağlık # türkiye # türk # büyükelçi # teknoloji # Birleşik Arap Emirlikleri # aydınlık # BAE # enerji # beşar esad # Tarım # ulaşım # Gıda # altyapı # türkiye suriye # Abu Dabi # petrokimya # sruiye # tugay uluçevik # finansal hizmetler