Omikron hızla yayılmaya başladı: Uzmanlardan aşı uyarısı geldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kalabalık illerde yeni vakaların yüzde 10’undan fazlasının Omikron kaynaklı olduğunu açıkladı. Bu açıklamadan sonra Türkiye’de yaklaşık 2 bin Omikron vakası olduğunu belirten uzmanlar, Ocak ayının ortalarında bu oranın artabileceğini söyledi. Uzmanlar, Omikron’da aşı etkinliğinin düşmesi nedeniyle de “Aşı takvimi üzerinden 3 ay geçenler hatırlatma dozunu olmalı” çağrısı yaptı.

Omikron hızla yayılmaya başladı: Uzmanlardan aşı uyarısı geldi

Haber: Buse Gençtürk

Avrupa’dan sonra Türkiye’de de Omikron hızla yayılmaya başladı. Vaka sayıları yeniden yirmi bini aştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgındaki son duruma ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı. Yeni vakaların yüzde 10’unun Omicron kaynaklı olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, Omikron’un hastaneye yatışları ve yoğun bakım ihtiyacını belirgin şekilde artırmadığını kaydetti. Uzmanlar da bulaşıcılığı yüksek Omikron’un tespiti için Kovid-19 testlerinin Ankara’ya gönderildiğini bu nedenle Omikron tanısının uzun sürdüğünü söyledi.

Omikron’a karşı aşı etkinliklerinin düşmesi nedeniyle hatırlatma dozunun önemi de arttı. Uzmanlar aşı takvimi üzerinden 3 ay geçenlerin hatırlatma dozlarını olması gerektiğini vurguladı.

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, Omikron’a karşı hızlı Kovid-19 testi olan antijen testlerinin kullanılmasını da önerdi:

- 2 bin Omicron vakası az değil. Vaka sayıları düşüyordu Omikron varken daha fazla yükselmesini görmemiz gerekiyor. Omikronda tat koku kaybı olmuyor daha çok soğuk algınlığı gibi oluyor alttan alta varıyor. Yüzde 10’u da geçmiş olduğunu Ocak 15’lerde daha fazla olacağını düşünüyorum.

- Tanısındaki güçlükler nedeniyle tamamı merkezde çalışılıyor böyle kalacağını düşünmüyorum. Hastanede vakaların düştüğünü gördük yoğun bakımlarda da oluşmadı insanlar bu hafif semptomlar nedeniyle başvurmuyor. Hekime gidip muayene olup test yaptırmak lazım.

- Aşı üreticileri şunun farkında omicron ile meydana gelen değişim virüsü bayağı değiştirdi. Salgın büyüyecek Omikron salgını çok büyüttü kapanmalar konuşuluyor PCR ile bu salgını yürütmeye çalışıyoruz hızlı antijen testlerinin de yerleştirilmesi gerekiyor.

# koronavirüs # aşı # sağlık bakanlığı # kovid 19 # BioNTech # sinovac # Omicron varyantı