Merkez Bankası faiz indirdi özel bankalar artırdı

Faiz tartışması Türkiye'nin gündeminden düşmüyor. Hükümetin kararlı faiz adımından sonra Merkez Bankası politika faizini yüzde 19'dan 14'e indirdi. Bu adımın ardından özel bankalarda kredi faizlerinin düşmesi bekleniyordu ancak öyle olmadı. Bazı bankalar aksine faiz artırımı bile yaptı. Politika faizi yüzde 14 olmasına rağmen, özel bankalardaki kredi faiz oranları yıllık yüzde 30'ları buldu. Ayrıntıları haberimizde.

Merkez Bankası faiz indirdi özel bankalar artırdı

Haber: İnci Erdoğan - Kamera: Melik Nacar

Merkez Bankası yüzde 19 olan faiz oranını 4 ayda kademeli olarak düşürerek yüzde 14'e çekti. Özel bankalarda kredi faizlerinin de düşmesi beklenirken, aksine artmaya devam etti. Kasım'da yüzde 23.5 olan yıllık ihtiyaç kredisi faizi yüzde 30'a dayandı.

Adı üzerinde ihtiyaç kredisi ama nakde sıkışan tüketici bankalardan bu krediyi çekmeye kalktığında faiz yükünün altında adeta eziliyor.

İhtiyaç kredisinde özel bankaların aylık faiz oranları aylık yüzde 1,94 ile 2.40 arasında değişiyor.

Buna göre en düşük faiz oranına sahip özel bankadan aylık yüzde 1.94 faizle 24 ay vade ile 100 bin liralık ihtiyaç kredisi çekildiğinde geri ödemesi 132 bin lirayı aşıyor.

En yüksek faiz oranına sahip özel bankadan yine aynı vade ile 100 bin lira ihtiyaç kredisi çekildiğinde geri ödemesi 140.388 lira oluyor.

Özel bankalardaki faiz oranlarıyla ev almak vatandaş için hayal oldu. Konut kredisi çekmek isteyen vatandaş ağır bir faiz yüküne maruz kalıyor.

500 bin liralık bir konut kredisi kullanmak isteyen tüketicinin bankaya faiziyle birlikte geri ödemesi 1 milyon 200 bini geçiyor. Yani çekilen krediden çok daha fazla faiz ödeniyor.

Özel bankalarda konut kredisi oranları farklılık gösteriyor. En düşük konut kredisi 1.75 iken en yüksek faiz uygulayan bankada bu oran 2.11'e kadar çıkıyor.

En düşük faiz veren bankadan 1.75 faiz oranıyla 500 bin liralık 120 ay vadeli konut kredisi çekildiğinde geri ödemesi 1 milyon 200 bini aşıyor. Aylık ödemesi ise 10 bin lira civarına denk geliyor.

Diğer özel bankalarla kıyaslandığında en yüksek faiz oranına sahip bankadan 2.11 faiz oranıyla 120 ay vadeli konut kredisi çekildiğinde geri ödemesi 1 milyon 400 bin'e dayanıyor. Aylık ödemesi ise 12 bin lira civarına denk geliyor.

# faiz # ekonomi # Merkez Bankası # ekonomi haberleri # faiz artırımı # faiz indirimi # Merkez Bankası faiz # faiz kararları # merkez bankası faiz kararları # özel banka # faiz politikası