Greyfurt ve mandalinada maliyetler cep yakıyor

Adana’da narenciye hasadı devam ediyor. Greyfurt ve mandalina üreticinin yüzünü güldürdü. Ancak çiftçiler girdi fiyatlarındaki artışlardan tedirgin. Birçok üretici iflas etti. Fiyat sabitlenmezse, üretimin durabileceği belirtiliyor.

Greyfurt ve mandalinada maliyetler cep yakıyor

Haber: Yalçın Semir Akarsu

W. Murcott cinsi mandalina sezon başında para etti ancak üreticiyi artan girdi maliyetleri önümüzdeki sene için tedirgin ediyor.

Türkiye’nin narenciye üretiminin yüzde 30’unun yapıldığı Adana’da narenciye hasadı devam ediyor. W. Murcott cinsi mandalina hasadında sona gelinirken üreticiler önümüzdeki yıl için önünü göremiyor.

Mandalinada bu yıl verim iyiydi. Ancak girdilerdeki artış önümüzdeki sene için üreticiyi zora sokacak.

Üreticiler, maliyetler sabitlenmezse üretimin durabileceğini söyledi. Greyfurtta da tarlada kilogram fiyatları düşük olsa da verimin yüksek oluşu üreticiyi memnun ediyor. Girdilerdeki artışlar greyfurt için de tedirgin ediyor.

Greyfurtta üretim maliyetleri diğer narenciye ürünlerine nazaran oldukça yüksek. Girdi fiyatlarındaki artış da haliyle üreticiyi korkutuyor.

Daha çok ihracata giden Star Ruby cinsi greyfurtun bahçede kilogram fiyatı 1,5 ila 2 lira arasında değişiyor. Üreticiler verim yüksek olmasa greyfurtta da zarar edeceklerini söylüyor.

Üretici önümüzdeki yıl girdi fiyatlarındaki yükselişin, bahçeden çıkış fiyatına da yansımasını bekliyor. Ancak bu durumda da tüketici mağdur olabilir. Çiftçi ucuza üretmek istiyor.

Vatandaşın ucuz meyve tüketebilmesi için devlet müdahalesi ile kooperatifleşme şart.

Iskarta ürünler mandalina ve greyfurt piyasasının da sorunu. Çiftçinin çöpe döktüğü ürünler raflarda tüketiciye fahiş fiyatlara satılıyor.

Bölgede ciddi narenciye üretimi olmasına karşın tarımsal üretime yönelik sanayi yatırımının oldukça az. Üretici Mustafa Yıldız, yatırımların artırılması gerektiğini belirtiyor.

# adana # ekonomi # üretici # maliyet # mandalina # adana haberleri # Narenciye # girdi fiyatları # İflas # greyfurt