NATO-Ukrayna Komisyonu toplandı

NATO-Ukrayna-Rusya krizinde diplomasi trafiği hızlandı. NATO-Ukrayna Komisyonu Brüksel’de toplandı. Toplantı öncesinde NATO’dan yine Rusya’ya yaptırım tehdidi açıklamaları geldi. Öte yandan Rusya ile ABD arasındaki güvenlik görüşmeleri de Cenevre’de başladı. Görüşmelerin ağırlıklı gündeminde Rusya’nın, NATO’nun genişlemesinden duyduğunu rahatsızlık ve Ukrayna sorunu var.

NATO-Ukrayna Komisyonu toplandı

NATO-Ukrayna Komisyonu, Rusya gündemiyle Brüksel’de toplandı.

Toplantı öncesinde konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “krizin barışçıl yolla çözümü için çalışıyoruz” derken, yine Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağı iddiasını gündeme getirdi. Rusya’ya karşı yaptırım tehdidini yineledi:

- Rusya'nın silahlı bir müdahaleyi seçmesine hazırlıklı olmamız gerekiyor. Rusya'ya birlik olduğumuzu, Ukrayna'ya karşı askeri güç kullanması durumunda ağır ekonomik, siyasi bedelleri olacağına dair çok net bir mesaj vermemiz gerekiyor.

Öte yandan Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki güvenlik görüşmeleri İsviçre’nin Cenevre kentinde başladı.

İki ülkeden üst düzey diplomatların da katıldığı Stratejik İstikrar Diyaloğu'nun olağanüstü toplantısında, ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna sorunu, NATO'nun doğuya doğru genişlemesi, nükleer silahların kontrolü ve siber suçlar gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Toplantıda Rusya tarafına Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD tarafına ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman başkanlık ediyor.

Rusya, aralık ayında ABD ve NATO'ya, İttifakın doğuya doğru genişlememesi için ülkesine garanti verilmesini içeren bazı tekliflerde bulunmuştu. Konunun, Ukrayna sorunu ile beraber 12 Ocak'ta yapılacak NATO-Rusya Konseyi'nde de ele alınması bekleniyor.

# abd # rusya # Ukrayna # nato # jens stoltenberg # rusya abd # Sergey Ryabkov