Türkiye ile Suriye'den PKK'ya karşı ortak operasyon anlaşması

Türkiye ve Suriye’nin, terör örgütü PKK’ya karşı ortak operasyon konusunda anlaştığı belirtildi. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre ikili görüşmelerde Halep'in yeniden imarı konusu gibi bazı başlıklarda anlaşmaya varıldı. Öte yandan, Şanlıurfa’nın AK Partili Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya “Türkiye’nin menfaati için Türkiye Beşar Esad’ı kabul etmek zorunda” dedi.

Türkiye ile Suriye'den PKK'ya karşı ortak operasyon anlaşması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de PKK ile mücadelede her türlü iş birliğine hazır olduklarını belirtmiş, bu kapsamda daha önce Şam ile istihbari görüşmeler yapıldığını bildirmişti.

Türkiye Gazetesi, Ankara ve Şam arasında görüşmelerin bazı aracı ülkelerin de katılımı ile Ürdün’de devam ettiğini, iki ülke yetkililerin PKK'ya karşı ortak operasyon konusunda anlaşmaya vardıklarını yazdı.

Gazetenin güvenlik kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Suriye kanadı PKK’ya karşı ortak operasyon konusunda olumlu görüş belirtti. Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonun daha sonra İdlib’de de devam ettirilmesini şart koydu. Suriye yönetimi, Türkiye’nin terör endişesine karşı da Adana Mutabakatının baz alınmasını ve operasyonel haklarının saklı kalmasını kabul etti.

Görüşmelerde, ABD’nin bölgedeki varlığının ise, "Deyr ez-Zor, Rakka ve Haseke’deki aşiretlerin ayaklandırılarak son bulacağı" görüşü hâkim oldu.

Haberde, görüşmelerin ağırlıklı gündeminde Halep konusunun olduğu, Türk ve Suriyeli yetkililerin Halep'in yeniden imarı gibi bazı başka başlıklarda da anlaştığı belirtildi.

Türk tarafı ayrıca, PKK ile birlikte Suriye askeri olmayan tüm güçlerin bölgeyi terk etmesini ve Türkiye’nin de içinde yer aldığı bağımsız bir uluslararası gözlem gücünün Halep’te görev yapması talebini masaya getirdi. Rusya bu taleplere olumlu yaklaşırken, İran’ın çekinceli olduğu kaydedildi.

Karşılıklı taleplerin müzakere edildiği masada M4 ve M5 kara yollarının yeniden ulaşımının sağlanması da yer aldı. Suriye yönetimi, Lazkiye-Kesep sınır kapısının açılmasını ve karşılıklı ticaret ve sivil geçişlerin başlamasını istiyor. Rusya kanadı Kesep ile birlikte Kamışlı-Nusaybin kapısının açılması talebinde bulundu. Şam yönetiminin bu gelişmelere paralel attığı adım ise, ilk planda 6 bin Suriyeli muhalifin serbest bırakılması yönünde oldu.

"TÜRKİYE ESAD İLE GÖRÜŞECEK"

Öte yandan, Şanlıurfa’nın AK Partili Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya, katıldığı bir televizyon yayınında, Türkiye-Suriye ilişkilerine yönelik dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın ülkenin yüzde 80’ine hakim olduğunu vurgulayan Yalçınkaya, Türkiye’nin de kendi menfaati için Esad ile görüşmek zorunda olduğunu belirtti:

- Rusya kabul etmiş, Amerika kabul etmiş. Herkes kabul etti. Türkiye de kabul edecek. Kabul etmek bizim lehimize. Biz kendi ülkemizi düşünmek zorundayız. Vatanımızı düşünmek zorundayız. Mesele Beşar meselesi değil. Biz yüzde 80’ine hakim olmuş bir adamla ülkemizin menfaati için bir arada olacağız.

# ankara # türkiye # erdoğan # pkk # ak parti # suriye # operasyon # terör örgütü pkk # terör # şanlıurfa # rakka # beşar esad # şam # türkiye suriye ilişkileri # haseke # türkiye gazetesi # türkiye rusya suriye # mehmet yalçınkaya # erdoğan beşar esad # kesep