Dünyada bir ilk: Hastaya domuz kalbi nakledildi

ABD'nin Maryland eyaletinde ölmek üzere olan 57 yaşındaki kalp hastasına son çare olarak domuz kalbi nakledildi. Dünyada ilk kez yapılan ameliyat sonrası hastanın iyi durumda olduğu ve kendini kendine nefes almaya başladığı belirtildi. Başarılı operasyon dünyada nakil için uygun organın bulunmasını bekleyen binlerce kişi içi umut oldu.

Dünyada bir ilk: Hastaya domuz kalbi nakledildi

Ölmek üzereydi, son çare olarak denendi. Özel izinle genetiği değiştirilmiş bir domuzdan alınan kalp 7 saatlik başarılı bir ameliyat ile insana nakledildi.

Bilim dünyasında büyük bir heyecan yaratan haber ABD'den geldi. Ölmek üzere olan 57 yaşındaki kalp hastası David Bennett'a özel bir izinle domuz kalbi nakledilmesi teklif edildi.

Altı hafta boyunca hasta yatağında özel bir makineye bağlı tutulan Bennett'ın ameliyattan bir gün önce, "Ya ölecektim ya da bu ameliyatı olacaktım. Ameliyatın karanlıkta bir atış olduğunu biliyorum ama bu aynı zamanda benim son şansım" dediği belirtildi.

Ameliyat kararı ile birlikte kalbi Bennett'a nakledilecek domuzun, genetiğinin değiştirildi. Böylece domuzun kalbinin, reddedilmeden insan vücudunda işlev görebilmesi sağlandı.

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'nde görevli doktorlar, dünyada ilk kez yapılan ameliyatın 7 saat sürdüğünü hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu ve kendi kendine nefes alabildiğini duyurdu.

Genetiği değiştirilmiş hayvanların bu şekilde kullanılmasının, nakillerdeki organ sıkıntısının aşılmasına yardımcı olması hedefleniyor. Bennett'ın ameliyat sonrası uzun vadede sorun yaşayıp yaşamayacağı ise hala bilinmiyor.

Eylül ayında New York'ta araştırmacılar, domuzların hayvandan insana nakiller için umut vadedebileceğini iddia ederek bir deney yapmıştı.Deneyde, bir domuzun böbreği, beyin ölümü gerçekleşmiş bir insanın vücuduna yerleştirilmiş ve böbreğin vücutta çalışmaya başladığı açıklanmıştı.

# sağlık # abd # amerika # ameliyat # maryland