''Enflasyon yaz aylarında toparlanacak''

Döviz kurları ve enflasyon ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den önemli bir açıklama geldi. Türk lirasında değer kaybı beklemediklerini ve büyümenin yüzde 5 civarında olacağını ifade eden Bakan Nureddin Nebati, enflasyonun nisan ayında zirveye ulaşacağını düşündüklerini ancak yaz aylarında düşeceğini öngördüklerini ifade etti.

''Enflasyon yaz aylarında toparlanacak''

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Nureddin Nebati'nin gündeminde Türk lirasının değeri, büyüme oranı ve enflasyon vardı. Bakan Nebati ekonomi gündemiyle ilgili açıklamalarını Japon Haber ajansı Nikkei’ye yaptı.

Bakan Nebati açıklamalarında Türkiye'nin önemli bir enflasyon sorunuyla karşı karşıya kalacağını fakat dünyadaki diğer ülkelerin de aynı sorundan mustarip olduğunu belirtti.

Enflasyonun nisan ayında zirveye ulaşacağını ama yüzde 50’yi geçmeyeceğini belirtirken bu yıl Türk lirasının istikrara kavuşacağını söyledi:

Enflasyonda yüzde 50 seviyelerini göreceğimizi düşünmüyorum. Umarım yanılmam. Ocak ayında enflasyonun yükselmesini ve belirli bir süre yüksek seviyelerde kalmasını bekliyoruz. Yaz aylarında enflasyonun toparlanma kaydetmeye başlamasını ve aralık ayında ise baz etkisinden dolayı keskin bir şekilde gerileyeceğini düşünüyoruz.

''TÜRK LİRASINDA DEĞER KAYBI BEKLEMİYORUZ''

Bakan Nureddin Nebati Türk lirasının değeri ile ilgili de önemli ifadeler kullandı. Türk lirasında dahafazla değer kaybı yaşanmasını beklediklerini söyleyen Nureddin Nebati, göreve başladığı tarihteki döviz kurları ile yıl sonundaki döviz kurları arasında herhangi bir dengesizlik olmayacağını belirtti.

2021 yılındaki büyümenin yüzde 10-11 olduğunu vurgulayan Nebati, 2022 yılında büyümenin yüzde 5 civarında olmasını beklediklerini ifade etti.

''HAZİNE VE MERKEZ BANKASI İZLEYİCİ KALMAZ''

Merkez Bankası'nın piyasalara müdahalesi ile ilgili de konuşan Bakan Nebati, kur korumalı mevduat enstrümanı duyurulmadan önce doğrudan ve dolaylı müdahale edildiğini ifade etti. Bakan Nebati, enstrüman duyurulduktan sonra hiçbir müdahale olmadığını vurguladı:

Bundan dolayı bir merkez bankamız, kamu kurumlarımız ve ekonomi yönetimimiz var. Gerektiğinde müdahale edebilmek için. Gerekli olduğu takdirde tüm enstrümanları kullanırsınız. Hazine ve Merkez Bankası izleyici kalmaz.

Nebati, kur korumalı mevduat programının ihtiyaç olduğu sürece devam edeceğini belirterek, ''Zirve noktasına ulaştığını düşündüğümüz durup bir karar vereceğiz'' dedi.

Nebati, gelecek hafta pazartesi ve salı yatırımcılarla buluşmak için Londra’ya gideceğini de söyledi.

Londra’dan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretinde eşlik edeceğini belirten Nebati, oradan da G20 zirvesi için Jakarta’ya geçeceğini dile getirdi.

Londra ve Bahreyn’i birer kez daha ziyaret edeceğini söyleyen Nebati, “Baharda Japonya, Çin ve Singapur’u ziyaret ederek Avrupa, Körfez ve Doğu Asya turunu tamamlayacağım” dedi.

# türkiye # erdoğan # çin # ekonomi # cumhurbaşkanı # Merkez Bankası # enflasyon # japonya # avrupa # Birleşik Arap Emirlikleri # ocak # büyüme # 2021 # nişan # Londra # bahreyn # döviz kuru # Türk lirası # yaz # körfez # singapur # nureddin nebati # doğu asya # Nikkei # Kur korumalı mevduat