Rusya'nın Ukrayna operasyonu 16. gününde

Rusya, NATO kuşatmasına karşı Ukrayna’ya askeri harekatını sürdürüyor. Rusya, Ukrayna ordusunun askeri üslerinin kullanılamaz hale getirildiğini açıkladı. Donbass’ta ise Donetsk ve Lugansk milisleri, Rus Ordusunun da desteğiyle ilerleyişini sürdürüyor. Öte yandan Rusya, sivillerin çatışma bölgelerinden güvenli şekilde çıkarılması için her gün insani koridorlar açılacağını duyurdu. Rusya’nın açtığı insani koridorlardan bugüne kadar 187 binden fazla sivilin tahliyesi sağlandı.

Rusya'nın Ukrayna operasyonu 16. gününde

Rusya'nın Ukrayna'daki NATO yığınağına ve Kiev yönetimindeki nazizme karşı başlattığı askeri harekat 16 günü geride bıraktı.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Rus ordusu, 17 kilometre daha ilerleyerek Petrovskoye-Oktyabrskoye hattına ulaştı. Operasyonun başından bu yana Ukrayna ordusuna ait 3 bin 312 askeri hedef etkisiz hale getirildi. Lutsk ve İvano-Frankivsk’teki Ukrayna’ya ait askeri hava üsleri devre dışı bırakıldı.

Rus ordusunun desteğiyle ilerleyişini sürdüren Donetsk Halk milisleri de, Mariupol çevresinde kuşatma çemberini daraltarak, Volnovaha kentini denetimi altına aldı. Donetsk Halk Milisleri Sözcüsü Eduard Basurin bugüne kadar bölgedeki 80 yerleşim biriminde kontrolün sağlandığını açıkladı.

Rusya Savunma bakanı Sergey Şoygu, Ortadoğu ülkelerinden 16 bini aşkın gönüllünün, Donetsk ve Lugansk halk milislerine katılmak için bölgeye gitmek istediklerini açıkladı. Şoygu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu teklifi desteklediğini söyledi. Şoygu ayrıca, Ukrayna’daki operasyonlarda ele geçirilen Batı silahlarının Donetsk ve Lugansk güçlerine verileceğini açıkladı.

Rusya, Ukrayna'daki insani koridorlar konusunda yeni bir duyuru yayınladı. Savunma Bakanlığı yetkilisi Mihail Mizintsev, Kiev’den onay talep etmeden her gün “insani koridorlar” açacaklarını duyurdu.

Mizintsev, Ukrayna’da tahliye bekleyen 2 milyon 617 bin 349 kişi olduğunu bildirdi. Operasyonun başından bu yana ise bin 260’ı çocuk, 187 binden fazla sivilin çatışma bölgelerinden güvenli bir şekilde tahliye edildiğini belirtti.

# rusya # Ukrayna # Putin # nato # Devlet # batı # harekat # askeri # kiev # Zelenskiy # Kuşatma