ABD'nin işkenceleri gün yüzüne çıkıyor

ABD’nin Afganistan’da, Irak’ta ve dünyada işgal ettiği her yerde yaptığı işkenceler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Yeni açıklanan belgelere göre CIA'in 2003'te kaçırıp esir aldığı Ammar Beluçi'ye, işkence eğitimi için 'canlı maket' muamelesi yapıldı. Beluçi hâlâ Guantanamo'da tutuluyor.

ABD'nin işkenceleri gün yüzüne çıkıyor

Aydınlık'ın haberine göre, ABD'nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Afganistan'daki bir gözaltı merkezinde tutulan Ammar el Beluçi isimli esire, stajyerlerin işkence eğitimi için 'canlı maket' muamelesi yapıldı.

Stajyerlerin işkence eğitiminde sıraya girip tek tek Beluçi'nin kafasını kontrplak duvara çarptırması (walling) sonucu esirde beyin hasarı meydana geldiği belirtildi.

Beluçi'nin bağımsız tıbbi muayeneden geçirilebilmesi için avukatlarının başvurusu sonucu mahkeme kararıyla gizliliği kaldıran CIA Genel Müfettişi'nin 2008 tarihli raporunda, Beluçi'nin geçirildiği işkencelerin ayrıntıları yer alıyor.

Rapora göre CIA, 2003'te Pakistan'da gözaltında bulunan Kuveytli Beluçi'nin oradan alınıp Afgan başkenti Kabil'in kuzeyindeki gizli gözaltı merkezinde tutulmasının 'ekstra yasadışı' olduğunu biliyordu, zira Pakistan'ın gözetiminde olması artık terör tehdidi oluşturmadığı anlamına geliyordu.

STAJYER İŞKENCECİ İTİRAF ETTİ

Raporda Walling adı verilen bu işkencede zaman sınırlamasının olmadığı ortaya çıktı.

Eski bir stajyer bu işkence seanslarından "Tüm sorgu öğrencileri Ammar'a walling yapmak sıraya giriyordu, eğitmen de öğrencilerin bu tekniği kullanma becerileriyle ilgili onay belgesi düzenliyordu" diye söz etti.

Yeni ortaya çıkan raporda şu ifadeler yer aldı:

“Özellikle walling vakasında Genel Müfettişlik Ofisi, seansın Ammar'dan bilgi almak için mi yoksa tüm sorgulama kursiyerlerinin sertifikalarını almasını sağlamak için mi tasarlandığını belirlemekte zorluk yaşadı. Sorgucuların Ammar'a walling yapmak için sıraya girmesi sertifikanın asıl amaç olduğuna işaret ediyor.”

2018 sonunda Beluçi'nin kafasını manyetik rezonans görüntüleme (MRI) geçiren bir nöropsikolog, 'beynin bellek oluşumunu, geri çağırmayı ve davranışsal düzenlemeyi etkileyen bölümlerinde orta ila şiddetli beyin hasarını gösteren anormallikler' saptadı. Uzman, 'gözlemlenen anormalliklerin travmatik beyin hasarıyla tutarlı olduğunu' bulguladı.

HÂLÂ GUANTANAMO’DA TUTULUYOR

Beluçi, Guantanamo esir kampında kurulan askeri mahkemede 11 Eylül komplosuna katılmakla suçlanan 5 sanıktan biri. Ancak süreç, 10 yıl boyunca davanın başlaması öncesi düzenlenen önduruşmalar düzeyinde kaldı, zira işkence sonrası elde edilen ifadenin yasal kabul edilebilirliğiyle ilgili tartışma yüzünden ilerleyemedi.

CIA tarafından gözaltında tutulduğu 3 yılda 6 gizli merkeze nakledilen Beluçi, 2006'da Guantanamo'ya nakledildi ve burada hala yasallığı tartışmalı yargı sürecini bekliyor.

Beluçi'nin avukatlarından Alka Pradhan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"CIA, Ammar'a yapılan işkencenin yasadışı olduğuna dair kendi sonuçlarını bu kadar uzun süre saklamasaydı, ABD hükümeti, Ammar'a suçlamada bulunamayacaktı, çünkü artık Ammar'a uygulanan işkencenin travmatik beyin hasarı ve diğer çaptan düşürücü hastalıklar şeklinde kalıcı beyin hasarına yol açtığını biliyoruz ki, bunlar Guantanamo'da tedavi edilemez."
# abd # amerika # ırak # Afganistan # avukat # mahkeme # yargı # itiraf # istihbarat # İşkence # guantanamo