Yerli mantar tohumları tescillendi

Mantar Araştırma Merkezi'nde Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Yalova'daki enstitü bünyesindeki 700'den fazla çeşitle mantar gen bankası özelliğine sahip mantarlar için önemli çalışmalar yürütülüyor.

Yerli mantar tohumları tescillendi

Mantar Araştırma Merkezi'nde önemli çalışmalar yürütülüyor. Çalışmaları tamamlanan mantar çeşitlerinden ikisi için Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezine yapılan tescil başvurusu sonuçlandı. Buna göre, "Yaprak77" ve "Soylu77" adları verilen iki çeşit, üreticilere kazandırıldı.

DOĞADAN TOPLUYORUZ

Merkezde yeni mantar türleri üzerine ekibiyle çalışmalarını sürdüren yüksek ziraat mühendisi Mustafa Kemal Soylu, Türkiye'nin birçok noktasında doğadan ekonomik önemi olan mantarları topladıklarını söyledi. Bu mantarları laboratuvara getirip elde ettikleri izolatları, gen bankasında sakladıklarını belirten Soylu, "Şu ana kadar 700'ün üzerinde izolatımız mantar gen bankamızda saklanmakta. Türkiye'nin en büyük, en geniş kapasiteli gen bankası burası" dedi.

TOHUMLAR SATIŞTA

Doğu Anadolu'da 6 yıl önce çalışma yürüttüklerini bildiren Mustafa KemalSoylu şöyle konuştu:

- O bölgede mayıs ayında çıkan çaşır mantarını topladık. Şu an çaşır mantarına ait yaklaşık 300 farklı izolatımız var. Daha sonra da bunları selekte ediyor, mantar üretim tesislerinde yetiştiriyor ve çeşitlerimizi seçiyoruz. Türkiye'nin ilk yerli ve milli mantarda tohumluk çeşitlerini tescil ettirdik. İstiridye mantarında 'Yaprak77' ve kulacık mantarında 'Soylu77' adıyla mantarlarımızı tescil ettirdik. Bu sene ayrıca üçüncü çeşidimiz için de başvurumuzu yaptık

Mustafa Kemal Soylu, mantar türlerini tescil ettirmekle yetinmediklerini, ekonomiye kazandırmak için de çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Özel sektörle iş birliği yaparak, tescilli iki çeşidin tohumlarını satışa sunduklarını dile getiren Soylu, ıslah edilen yeni çeşitleri ülke ekonomisine kazandırıp Türkiye'nin ihtiyacını yerli ve milli tohumlarla karşılamak istediklerini vurguladı.

# türkiye # milli # tarım ve orman bakanlığı # tohum