Oblast İlk Kez Gösterildi: Ulusal Kanal’ın Hazırladığı Belgesel İzleyicisiyle Buluştu

İki büyük depremin ardından en çok konuşulan konulardan biri de yeni binaların yerle bir oluşuydu. Bazılarıyla ilgili soruşturma tamamlanıp sorumluları cezalandırılırken kimisinin raporu ise hala tamamlanmadı.

Festivalde, yönetmenliğini Zafer Alpuğan‘ın yaptığı, Aydınlık Gazetesi Dış Haberler Servis Şefi Özgür Altınbaş’ın Rusya’nın savaş bölgelerindeki izlenimlerini aktardığı “Oblast" belgeseli ilk kez yayınlandı. Rus Evi Ankara Müdürü Doç. Aleksandr Sotniçenko, Türkiye’de ilk defa Rus Belgesel Film Festivali yapıldığını söyledi. Rusya Ankara Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Aleksey İvanov da festivale gençlerin katılımının çoğunlukta olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi:

“Ukraynalılar bizim düşmanımız değil, kardeşlerimiz. Ama onlar insan olmayan, okyanus ötesinin mahkumları oldular. Bizim ülkemizin mahvolmasını isteyen okyanus ötesinin mahkumları… Bugün ekranda göreceğiniz insanlar, bunlara mahkum olmayan insanlar olacak. Bu filmlerin esas kahramanları, bu filmin yaratıcıları, Donbass'ta o gerçeği yaşayan kahramanlar.” Festivalde “Donbass genç gönüllüleri”, “Bir adım”, “Sahra Hastanesinin Azizleri” ve “Oblast" belgeselleri yayınlandı.

Darya Dugüna’ya Saygıyla

Aydınlık Gazetesi Dış Haberler Şefi Özgür Altınbaş, “Oblast” adlı belgeseli anlattı. İki kez Donbass bölgesine gittiğini söyleyen Altınbaş, Wagner’in merkezine girdiğini, Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Denis Puşilin ve Zaporojiye Oblastı Valisi Yevgeni Balitski ile söyleşi yaptığını kaydetti.

Altınbaş, şu ifadeleri kullandı: “Aslında bu savaş 2 değil 9 yıldır devam ediyor. Belgesel, bu savaşın sadece Ukrayna’ya değil NATO’ya karşı başlatılmış bir operasyon olduğunu anlatıyor.” Topçu mermileriyle vurulan sivil yerleşim yerlerinden birçok görüntünün de yer aldığı belgesel “Darya Dugina'ya saygıyla” sözleriyle bitiyor.

Halkın Direncini Kıramadılar

Altınbaş, izleyicilerden gelen soruları da yanıtladı. Sivillerin özellikle neden hedef alındığıyla ilgili soruya, Gazze örneğiyle yanıt verdi. Altınbaş, şöyle sürdürdü:

- Hayatını kaybedenlerin çoğunun kadın ve çocuk. Savaş hukuku farklı işliyor. Esas olan güç. Orada yaşayanların direncini gücünü kırmak için siviller hedef alınıyor. Ancak 9 yıldır bölgede mücadele sürüyor. Ukrayna bölge halkının direnci kıramamış… Kıramayacağı da kesin gözüküyor. Tahminlere göre 500 bine yakın kayıp veren Ukrayna çöküşün eşiğinde.

Kahraman Doktorlar

Festivalde konuşan “Sahra Hastanesinin Azizleri” belgeseli yönetmeni Olga Kiriy, “Filmin konusu hastanede çalışan doktorlar hakkında. Biz çatışmalar sırasında bu doktorlarla kalıyorduk. Çatışmalar oldukça yüksekti ve hala devam ediyor. Bütün bu doktorlar oraya gönüllü olarak gittiler, onlar kahraman.” dedi. Birinci belgesel sonunda izleyicilerin sorularını yanıtlayan yönetmen Kiriy, Ukrayna’nın sivillere yönelik saldırılarına dikkat çekti. “En çok sizi zorlayan neydi” sorusuna yanıt veren Kiriy, "Bulunduğumuz yere roketler atılmıştı. O zaman endişelenmiştim.” ifadesini kullandı.

Uluslararası Festivalin İlk Durağı Ankara

Aydınlık’ın sorularını yanıtlayan 20 yıllık savaş muhabiri ve belgesel yönetmeni Kiriy, Ukrayna’ya özel harekat başladığından bu yana birçok kez bölgeye gittiğini, bugüne kadar bu konuda çektiği 20 belgeselin yayınlandığı bilgisini verdi. Belgesellerin Rusya’nın çeşitli yerlerinde yayınlandıktan sonra sınırlarını aşarak uluslararası festival boyutuna büründüğünü belirten Kiriy, bu kapsamda ilk duraklarının Ankara olduğunu, İstanbul’da da bir gösterim yapacaklarını ifade etti.

“Bu bir propaganda filmi mi?” sorumuzu yanıtlayan Kiriy, bir propaganda filmi olmadığını, belgesellerin hayatın içinden doğal görüntülerden oluştuğunu ve Türklere çok önem verdikleri için uluslararası basında gösterilmeyen tarafları göstermek istediklerini aktardı. Yurt dışından ve özellikle Batı’dan basın mensuplarının Ukrayna’da yaşananları merak ettiğine işaret eden Kiriy, ABD’den bir gazetecinin kendisine ulaştığını ve onun Donbas’a gelmesine aracı olduğunu anlattı.

Gazze'de Amerika Ukrayna'da Amerika

Gazze’de İsrail’e silahların ABD tarafından verildiğini söyleyen Kiriy, Ukrayna’ya da savaşın başından bu yana silahların ABD’den gittiği örneğini verdi. Savaşın ne zaman biteceği konusunda öngörüsünü sorduğumuz Kiriy, tam olarak bilememekle birlikte Ukrayna’daki Batı destekli Nazizmin son bulana kadar mücadelenin süreceğini ve zaferin mutlaka Rusya’nın olacağını belirtti. Bir kehanete göre savaşın 2024 Mayıs ayında son bulacağını da aktardı. Kiriy, Festival kapsamında yayınlanan belgesellerin Türkiye dışında önümüzdeki süreçte başka ülkelerde de yayınlanacağı bilgisini paylaştı.

# Lugansk Oblastı # rusya # Donetsk # Donbass