Eklem Ağrıları Neden Olur? Çene Eklem Ağrısı Neyin Habercisi!

Genç yaşlı fark etmeksizin herkeste kendini gösterebilen, günlük hayatın en yaygın problemlerinden biri eklem ağrısı. Peki eklem ağrıları neden olur? Çeneniz ağrıyorsa dikkat! Çene eklem ağrısı neyin habercisi! Hepsi ve daha fazlası yazımızda!

Eklem Ağrıları Neden Olur? Çene Eklem Ağrısı Neyin Habercisi!
İşte eklem ağrısının en önemli sebebi!

Eklem ağrıları yoğun iş temposu sonrası veya farklı sebeplerle kendini göstermekte. Peki eklem ağrıları neden olur? Çene eklem ağrısı neyin habercisi? Sizler için yazdık!

GELECEKTEKİ AĞRILARDAN KAÇININ! EKLEM AĞRILARI NEDEN OLUR!

İki veya daha fazla kemiğin birbirine bağlandığı yapılar olan eklemler vücutta yaklaşık olarak 360 tane bulunur ve  iskelet sisteminin hareket etmesini sağlarlar. Eklemler hareketlilik durumuna göre üç temel kategoriye ayrılır. Bunlar hareketsiz, az hareketli ve hareketli eklem gruplarıdır.

eklem ağrıları niye olur

Kemikler arasında kıkırdak veya kemik doku bulunur ve buradaki eklemlerde herhangi bir hareketlilik gözlenmez. Kafatası kemikleri arasındaki eklemler hareketsiz eklem grubuna örnek verilebilir. Omurgadaki eklemler, az hareketli eklemlere bir diğer adıyla amfiartroz eklemlere örnek gösterilebilir. Dirsek, kalça, omuz, diz gibi eklemler ise hareketli eklemler sınıfına girmektedir. Eklemlerin vücutta; hareketi sağlamak, yükü aktarmak, gövdeyi desteklemek ve eklem bölgesindeki dokuları korumak gibi oldukça önemli görevleri vardır. Farklı sebeplerden dolayı eklem ağrıları gerçekleşebilmekte, bu durum gün içinde kişiyi hareket zorluğu ve acılı bir deneyimle baş başa bırakmakta. Peki eklem ağrıları neden olur sebep olan faktörler nelerdir? Sizler için aşağıda yazdık!

EKLEM AĞRILARI NEDENLERİ

Eklemlerin herhangi bir yerinde meydana gelen eklem ağrılarının verdiği acı hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve sürekli veya aralıklı olabilir. Eklem ağrısı, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. İşte eklem ağrılarına sebep olan hastalık faktörleri:

  • Artrit: Romatoid artrit, osteoartrit ve gut gibi birçok farklı türü olan Artrit, eklemlerde iltihaplanmaya neden olan bir grup hastalıktır.  
  • Travma: Eklem yaralanmaları, düşme, çarpma veya darbe gibi travmatik olaylar sonucu oluşabilir. Eklem yaralanmaları, eklem bağlarının, tendonların veya kemiklerin zedelenmesine neden olabilir.
  • Dejeneratif hastalıklar: Eklemlerin zamanla yıpranması ve bozulmasına neden olan hastalıklardır. 
  • Enfeksiyöz hastalıklar: Enfeksiyonlar, eklemlere de bulaşabilir ve eklem iltihabına neden olabilir.
  • Diğer hastalıklar: Örneğin lupus, romatoid artrit benzeri semptomlara neden olabilir.

ÇENE EKLEM AĞRISI NEYE İŞARET EDER!

Çene eklemi ağrısı temporomandibular eklem (TME) olarak da bilinen kafatasının her iki yanında bulunan ve alt çeneyi bağlayan iki eklemde olan ağrıdır. Çene eklemi ağrısı, aşağıdakilere işaret edebilir:

  • Diş gıcırdatma veya sıkma
  • Stres
  • Travma
  • Artrit