Vitamin serumları hastalıklara çare mi? Uzman isimden dikkat çeken uyarı

Havaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanıyor. Acil servislere başvuran hastalar en çok "vitamin eklenmiş serum" talebiyle hastanelerin yolunu tutuyor. Ancak, uzmanlar uyarıyor. Vitaminli serumlar faydadan çok vücuda zarar verebilir.

Kış mevsimiyle birlikte grip, koronavirüs ve rsv gibi üst solunum yolu hastalıklarında artış yaşanıyor. Yüksek ateş, halsizlik, burun akıntısı gibi semptomlarla acil servislere başvuran hastalar doktorlardan vitamin eklenmiş serum talep ediyor. Ancak uzmanların bir uyarısı var. Peki, "Vitamin atom serum" neden zararlı, üst solunum yolu rahatsızlıklarında etkili değil mi? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan anlattı. Vitaminlerin vücudumuzda bulunan protein, karbonhidrat ve yağların oluşumunda etki ettiğini vurgulayan uzmanlar, vitamin serum yerine düzenli beslenme, bol sıvı tüketimini öneriyor. Prof. Dr. Ceyhan şunları söyledi:

- Öksürük, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi şeyler. Genelde 1 ay kadar kuru öksürük devam ediyor.
- Hiç kimse hastalandığında, ateşlendi diyelim, grip geçiriyor. Böyle bir durumda bir vitamin alıp iyileşecek değil. Yararı olmadığı gibi bazı riskleri de var.
- Serum ile birlikte değişik mineral vitamin kombinasyonları veriyorlar. C ve b vitamini bu vitaminlerde yarım saat içerisinde idrarla atılırlar. Alerji riski de artar çünkü bir çok şey koyuyorlar o sıvının içine, direkt damardan veriyorsunuz. Dolayısıyla her zaman var bu şekilde uygulamanın.
- İstirahat edilecek, herkesin cebinde ve çantasında maskesi olacak. Hasta çocuklar kesinlikle okula gönderilmeyecek. Hasta insanlar işe gitmeyecek. Mümkün olduğu kadar kapalı kalabalık ortamlara binmemeye girmemeye çalışacaklar.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# Vitamin # serum # soğuk algınlığı