Altılı Masa'nın metninde Atlantik izleri

Altılı Masa ortak mutabakat metnini açıkladı. Metinde, Avrupa Birliği'nden NATO'ya, yerel yönetimlerden KHK'ya Batı tezleri dillendirildi. Metinde yerel yönetimlere özerklik vaadi yer alırken, KHK ile işten atılanların kamuya geri alınacağı belirtildi.

Altılı Masa partileri bugün ATO congresiumda ortak mutabak metnini açıklamak için bir araya geldi. 9 başlıkta 244 sayfadan ve 2 binin üzerinde maddeden oluşan metnin sunuşunda coşku eksikliği göze çarptı.

Metnin, ortak cumhurbaşkanı adayının seçim beyannamesi ve olası hükümetin uygulamalarının ana omurgası olduğu vurgulandı.


KHK İLE ATILANLAR KAMUYA GERİ DÖNDÜRÜLECEK

Mutabakat metninin ilgili bölümünde, bazı bakanlıkların taşra teşkilatlarının da belediyelere devredileceği belirtildi. 

Bir diğer başlık olan "Hukuk, Adalet ve Yargı" bölümünde ise, KHK ile ilgili maddeler dikkat çekti.

PKK ve FETÖ bağları nedeniyle Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kamu görevlerinden el çektirilenlerin mağduriyetlerine son verme sözü verildi. O söz, "Darbe teşebbüsü sonrası ilan edilen KHK'lardan kaynaklanan mağduriyetlere son vereceğiz." cümlesiyle ifade edildi.

Metinde, "Olağanüstü hal kararnamelerine son verecek, OHAL süresini altı aydan iki aya düşüreceğiz" ifadeleri yer aldı. 

Metinde ayrıca siyasi partilerin kapatılmasının Meclis iznine bağlanacağı belirtildi.

TÜRKİYE'Yİ ATLANTİK ZİNCİRLERİNE BAĞLAYACAKLAR

Altılı Masa'nın ortak mutabakat metninde en dikkat çeken konulardan bir de Avrupa Birliği ve NATO ile ilgili kısımlardı. Türkiye'nin dış politikasında en kötü dönemin mimarı Ahmet Davutoğlu'nun ve Batı ekonomisinin Türkiye'deki en yılmaz savunucusu ve uygulayıcısı olan Ali Babacan'ın ortağı olduğu masanın açıklamalarında, Avrupa Birliği'ne ve NATO'ya boyun eğen ifadeler kullanıldı. Metinde "NATO ulusal güvenliğimiz açısından sağladığı caydırıcılık bakımından kritik önem taşımaktadır" ifadeleri kullanılırken, "NATO bünyesindeki katkılarımızı rasyonel bir zeminde ve ulusal çıkarlarımızı gözeterek sürdüreceğiz" denildi.

Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefi konulan metinde, "AB ülkelerine vize serbestisi sağlanması sürecini öncelikli olarak ele alınacak ve sonuçlandıracağız" ifadeleri yer aldı. Ortak mutabakat metninde ayrıca ABD ile ilişkilerin müttefiklik çerçevesinde ilerletileceği ve Türkiye'nin yeniden F-35 programına dahil edileceği belirtildi.

# altılı masa # cumhuriyet halk partisi # Demokrat Parti # saadet partisi # İyi Parti # kemal kılıçdaroğlu # meral akşener # ali babacan # deva partisi # Ahmet Davutoğlu # Gelecek Partisi