Cumhur ittifakında NATO tartışması: Bahçeli'nin NATO çıkışları

Cumhur İttifakı’nda NATO konusunda görüş ayrılığı dikkat çekiyor. AK Parti Hükümetinden günlerdir NATO’yu sahiplenen açıklamalar gelirken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin NATO çıkışları gündem oldu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, son grup toplantısına bu sözlerle damga vurdu.

Cumhur İttifakı’ndaki ortağı AK Parti’nin temsilcilerinin NATO’yu sahiplenen ve İttifakın genişlemesine destek veren açıklamalarına rağmen, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli NATO karşıtı duruşuyla dikkat çekiyor.

Bahçeli’nin özellikle 2017’den bu yana grup konuşmalarında ve açıklamalarında NATO’ya anti-emperyalist bir dille karşı çıkıyor.

Bahçeli, 31 Ekim 2017'deki MHP Grup Toplantısı'nda, S-400’ler üzerinden NATO’ya tepki gösterirken, ABD güdümlü ittifakın Türkiye’deki darbeler tarihine dikkat çekmişti.

“NATO’NUN TARTIŞILMASI ZARURETTİR”

Türkiye, Ekim 2019’da Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG’ya operasyon başlattı. Barış Pınarı Harekatı, PKK’ya arka çıkan ABD ve NATO ülkelerini rahatsız etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Batılı ülkelerin PKK’yı destekleyen açıklamalarına karşılık, “NATO’nun tartışılması artık zarurettir” dedi:

- Türkiye’nin batıyla ilişkilerini ahlaken sorgulayacağı, geleneksel ittifak ilişkilerini gözden geçireceği bir süreç, Barış Pınarı Harekatı ile birlikte hız kazanmıştır. Müttefiklik hukukuyla 1952’den bu tarafa içinde yer aldığımız NATO’nun Türkiye’nin terörle mücadelesine soğuk bakışıyla tartışılması artık zarurettir.

2021 yılına gelindiğinde ise Bahçeli, Kudüs meselesi ile ilgili İsrail'e tepki gösterirken ABD ve NATO için şunları söyledi.

2022 yılında NATO tartışmaları İsveç ve Finlandiya üzerinden alevlendi. Ak Parti temsilcileri NATO’nun açık kapı politikasını sahiplenip savunurken, MHP bir kez daha NATO’dan çıkma mesajı verdi. “NATO ile var olmadık, NATO’suz da yok olmayız.” dedi.

Devlet Bahçeli, aynı tavrı 24 Ocak’taki son grup toplantısında da korudu. İsveç’teki PKK ve Kuran-ı Kerim kışkırtmaları sonrası Türkiye'nin NATO üyeliğinin tartışılmaya açıldığı iddialarıyla ilgili olarak şu sözlerle “NATO ile doğmadık, NATO'suz da şükür ölmeyiz.” İfadelerini kullandı.

# cumhur ittifakı # nato # devlet bahçeli