Biden yine 'soykırım' dedi

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olayları için yine ''soykırım'' ifadesini kullandı. Türkiye, Biden’ın açıklamalarına tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ''yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz'' denilirken, Türkiye'nin ortak tarih komisyonu önerdiği ve arşivleri açtığı hatırlatıldı. Açıklamada Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki zaferinden bahsedilmemesi ise dikkat çekti.

Türkiye, Perinçek-İsviçre davasıyla Ermeni Soykırımı diye bir şeyin olmadığını uluslararası hukuk alanında ispat etmişken ABD, soykırım yalanında ısrar ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarını bir kez daha ''soykırım'' olarak niteledi. Biden, yaptığı yazılı açıklamada, "Böylece 20. yüzyılın en büyük toplu mezalimlerinden biri olan Ermeni soykırımı başladı. Katledilen veya ölüme yürüyen bir buçuk milyon Ermeni'yi anıyor ve yasını tutuyoruz " ifadelerini kullandı.

Joe Biden, geçen yıl da aynı ifadeyi kullanmış, 1981 yılında Ronald Reagan'dan bu yana "soykırım" terimini kullanan ilk ABD başkanı olmuştu.

Biden’ın açıklamalarına Türkiye’den jet yanıt geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ABD Başkanının soykırım konusunda iki yüzlü bir tavır sergilediğini belirtti.

Çavuşoğlu, paylaşımında Biden'ın soykırım konusundaki bir soruya verdiği yanıtın videosunu da paylaştı.
Bakan Çavuşoğlu, "Bazı batılı liderler son günlerde ''soykırımın'' ancak mahkeme kararıyla tespit edilebileceğini savunuyor. Doğru! Aynı kişilerin, yetkili bir mahkeme kararı olmadan 1915 olayları için ''soykırım'' kelimesini siyasi saiklerle kullanmaları ise iki yüzlülüklerinin en bariz örneğidir" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ise, ABD Başkanının ifadeleri kınandı:

- 1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır. Buna ABD Başkanı Biden'ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanı da dahildir. Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz. Tarihten husumet çıkarmaktan başka amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımlar ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetlidir. Acıları siyasete malzeme yapma girişimlerini reddediyoruz.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, 1915 olaylarının araştırılması için Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önerdiği ve arşivlerini açtığı hatırlatıldı. Ermenistan ile normalleşme sürecine vurgu yapıldı:

- Türkiye, 1915 olayları gibi tarihin tartışmalı dönemlerinin önyargısız biçimde, bilimsel ve hukuki esaslar çerçevesinde araştırılması ve adil bir hafızaya ulaşılması gerektiği görüşündedir. Bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarın hakim olması, işbirliği ruhunun öne çıkması için çaba göstermektedir. Ermenistan’la başlatılan normalleşme girişimi bu anlayışın bir başka tezahürüdür.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Ermeni Soykırımı yalanıyla ilgili Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde kazandığı zaferden bahsedilmemesiyse dikkat çekti.

# abd # türkiye # amerika # Perinçek # soykırım # sosyal medya # Mevlüt Çavuşoğlu # avrupa # soykırım yalanı # dışişleri bakanlığı # aihm # Ermenistan # ermeni # son # Barış # medya # dışişleri # ermeni soykırımı