Kiev Neo-Naziler için müzakere istedi

Rusya’nın NATO kuşatmasına karşı Ukrayna’ya askeri operasyonu sürüyor. Kiev yönetimi, Azovstal Çelik Fabrikasında kuşatılan neo-nazi militanlar ve Ukrayna askerleri için Rusya’ya bir kez daha müzakere çağrısı yaptı. Kremlin’den ise “Pazarlık yok, askerler silah bırakmalı” yanıtı geldi. Öte yandan ABD’li bir paralı askeni Ukrayna'daki çatışmalarda öldürüldüğü bildirildi.

Ukrayna operasyonunda 2. aşamaya geçen Rus Ordusu, Rusya’nın güneyini Kırım'a karadan bağlamak hedefiyle ilerleyişini sürdürüyor.

Rusya’nın kontrolündeki Mariupol’de, Neo-Nazi Azak Taburu militanları ile yüzlerce yabancı paralı asker ve Ukrayna askeri, Azovstal çelik fabrikasında kuşatma altında tutuluyor.

Batı’nın kontrolündeki Kiev yönetimi, Rusya Lideri Vladimir Putin'in “kuş uçurtulmayacak” dediği fabrikadan neo-nazi militanları ve yabancı paralı askerleri kurtarmak için Moskova’ya bir kez daha müzakere çağrısı yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, Azovstal'dan insanların tahliyesi konusunda acil müzakerelere hazır olduğunu söyledi.

Çağrıya Kremli’nden yanıt gecikmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Azovstal’deki sivillerin çıkabileceğini, askerlerinse silah bırakması gerektiğini belirtti. Peskov, “Teslim olanların canları korunacak. Tüm yaralı ve hastalara tıbbi yardım sağlanacak. Burada pazarlık söz konusu değil.” İfadelerini kullandı.

Öte yandan ABD’li bir paralı askeni Ukrayna'daki çatışmalarda öldürüldüğü bildirildi. Amerikan CNN Televizyonu, eski bir deniz piyadesi olan ABD vatandaşı Willy Joseph Cancel'ın (Vıliy Josıf Kensıl) özel bir güvenlik şirketi bünyesinde Ukrayna safında savaştığı öğrenildi.

ABD ve Batı, çatışmaların Rusya topraklarına taşınması için Kiev yönetimi yeni silah sevkiyatları ve finansal kaynaklarla kışkırtmaya devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'den Ukrayna için 33 milyar dolarlık ek askeri yardım talep etti.

# abd # rusya # Ukrayna # Putin # güvenlik # nato # batı # Biden # kremlin # rus # peskov # kiev # neo nazi # Zelenski # azov # azovstal