Mali Fransa ile savunma anlaşmalarını feshetti

Mali, ülkelerini uzun yıllardır sömüren Fransa ile yapılan savunma anlaşmalarını iptal etti. Afrika’daki etkisini yitiren Paris yönetimi, Mali’nin kararını ”gayri meşru” olarak niteledi.

Batı Afrika ülkesi Mali, Fransa ile tüm savunma anlaşmalarını iptal etti.

Bamako yönetimi, anlaşmaların, Mali’nin egemenlik haklarının ihlal edilmesi nedeniyle feshedildiğini açıkladı. Kararın 6 ay sonra uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Sadece Fransa ile değil diğer Avrupa ülkeleriyle olan anlaşmaların da bu karardan etkileneceği belirtildi.

Mali’ye tepki gösteren Paris yönetimi ise, kararı, “gayrı meşru” olarak niteledi.

Fransa’nın Mali’deki askeri varlığı halk nezdinde ve ülke yönetiminde büyük rahatsızlık yaratıyor. Fransız askerlerinin ülkeden tamamen çıkarılması için görüşmeler devam ediyor.

2014'ten bu yana Mali’de konuşlu Fransız Barkhane timi, 19 Nisan’da Gossi kentindeki askeri üsten resmen çekilmişti. Üste 300 Fransız askeri görev yapıyordu.

Yıllarca Fransa’nın sömürgesi altında kalan Mali, çok uzun süredir istikrarsızlıkla boğuşuyor. Kaosun en büyük sebebi ise, Fransa’nın ülkedeki varlığı... Afrika’da başlayan bağımsızlık hareketinin başını çeken Mali, son yıllarda aldığı kararlarla Avrupa prangasını kırma yolunda ilerleyişini sürdürüyor.

# afrika # fransa # avrupa # Paris # savunma # Mali # son # SÖMÜRGE