ABD basın kuruluşlarını fonladığını itiraf etti

ABD, dünyanın pek çok ülkesinde basın kuruluşlarını fonladığını itiraf etti. ABD Dışişleri Bakanı Antoni Blinken, sözde “bağımsız medya” diye tanımladığı basın yayın organlarına doğrudan finansal yardım sağladıklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, uluslararası alanda pek çok medya kuruluşuna doğrudan finansal yardım sağladıklarını söyledi. Pek çok ülkede basın kuruluşlarını fonladıklarını itiraf eden Blinken, bunu yaparken özel sektörle de yakın çalıştıklarını belirtti.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde açıklamalarda bulunan Blinken, ABD’nin, başka ülkelerdeki medya operasyonlarını anlattı. Fonladıkları basın kuruluşlarına en güncel örnek olarak Ukrayna’yı gösterdi ve şu itiraflarda bulundu:

Çeşitli ülkelerde davalarla haksız yere hedef alınan muhabirlere ve haber kuruluşlarına mali destek sağlıyoruz. Her platformda onları destekleyerek uluslararası alanda tanınmalarını sağlıyoruz. ABD, bağımsız medyaya doğrudan mali yardıma devam edecek. Bunun için özel sektördeki şirketlerle birlikte çalışıyoruz. Örneğin Ukrayna’da bir basın merkezi kurduk. Gazetecilere ilk yardım çantaları, uydu telefonları veriyoruz.

ABD Dışişleri Bakanı, konuşmasında çoğunlukla Rusya ve Çin’e hedef aldı. Tayvan’ı Çin’e karşı kışkırttıklarını itiraf etti.

Tayvan, Çin’in dezenformasyon ve siber saldırı faaliyetlerini içeren hibrit savaşının ön safında yer alıyor. Bu nedenle, toplumsal direnç oluşturmak için sivil toplum örgütleri konusunda Tayvan’la iş birliği kurduk.

Blinken, Rusya’yı da basın özgürlüğü ve barışçıl siyasi faaliyetleri hedef almakla suçladı.

# abd # rusya # Ukrayna # çin # haber # destek # fon # Mali # basın # medya # dışişleri # Tayvan