Hal yasası tartışması gündemde

Temmuz ayından önce meclis gündemine alınması beklenen Hal yasası ile ilgili AK Parti kurmayları bazı ayrıntılar paylaştı. Devam eden çalışmaların fiyat artışları ve üreticinin gelir kaybı yaşaması nedeniyle gündeme alındığı belirtildi. Konuyu Ulusal Kanal’a değerlendiren Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, “ Üretimde planlama yapılmadığı sürece, hal yasasının değiştirilmesinin hiçbir anlamı yok.” dedi.

Hükümetin üç yıldan beri çalışmalarını sürdürdüğü Hal Yasası’na ilişkin Ak Parti cephesinden yeni açıklamalar geldi

Temmuz ayından önce Meclis gündemine getirilmesi planlanan taslak ile; hallerde tekelleşmenin önüne geçilecek, zincir marketlerin sadece hallerden ürün alması sağlanacak, üretici birliklerine ve kooperatiflere yer tahsisi yapılacak, yeni haller kurulacak ve üretici KDV ve vergilerden muaf tutulacak.

Yasayla bazı sorunların gidereceğini belirten Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, yeni hal yasasından önce tarımda planlama yapılmasının önemine dikkat çekti:

“Bundan önceki hal yasası zincir marketlerin lehineydi.” diyen Gümüş, zincir marketlerin tarladan ürün alamayacak olmasının olumlu olacağını kaydetti:

- Yeni yasayla yeni hallerin kurulması için belediyelere teşvik verilmesi söz konusu. Mevcut hallerin alt yapı ve soğuk tedarik zinciri sorunlarının çözülmesi ve yeni kurulacak hallerin bu standartlara göre yapılması ürünlerde yüzde 30’dan fazla verim kaybının önüne geçebilir.

Yeni yasada, üretici ve tüketici halleri de ayrı ele alınmalı.

Üretici hallerinde fiyat tespit komisyonları kurulmalı diyen Ahmet Şeref Gümüş, üreticinin ürünlerini ne kadara satacağını bilmesi gerektiğini belirtti:

İçerisinde üreticilerinde olduğu bir komisyon kurularak milli üretimi artırmaya yönelik adımlar atılması da önemli.

# AKP # parti # üretici # çiftçi # üretim # Temmuz # Tarım # hal yasası