Gazhane'deki resim tartışma yarattı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyona alarak kültür merkezine çevirdiği Müze Gazhane’nin duvarlarındaki resimler tartışma yarattı. Hükümete yakın isimler resimlerde cinselliğin ön planda olduğunu savunarak İBB'ye tepki gösterdi. Tepkilerin ardından kaldırılan resimler ile ilgili Türkiye Sanatçılar Birliği'nden açıklama geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Kadıköy'de bulunan Müze Gazhane'nin duvarlarında kullandığı resim tartışmalara neden oldu.

Cumhurbaşkanı Danışmanı İsmail Cesur, resimlerle ilgili sözde sanat eseri” paylaşımı yaptı. İBB'ye tepki gösterdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Rumeysa Kadak ise çizimlerde yer alan figürlerin kamuya açık, çocukların da görebileceği bir alanda olmaması gerektiğini savundu.

Gelen tepkiler üzerine resim İBB tarafından gece yarısı kaldırıldı.

Tartışılan resimde, kapitalizmle birlikte modern çağda, insan bedeninin metalaştırılmasına karşı bir eleştirinin olduğu belirtildi.

Sanat eseri sanatçının gözünden bir toplumsal yorumdur. Sanat eseri kadar ona bakan gözün de o yorumu anlayacak birikimde olması gerekir. Sanat zaten kamuya açıktır. Yalnızca gizli saklı bir yerde gösterilsin diye yapılmaz.
Tartışmayla ilgili Türkiye Sanatçılar Birliği'nden de bir açıklama geldi. TSB Başkanı Murat Demirbaş, sanatın kökünde ritüeller olduğunu ve bunun kaynağının da doğa olduğunu belirtti. Resimde kışkırtılmış cinsellik eleştirisi yapıldığını söyledi.

Sanat zaten kamuya açıktır. Yalnızca gizli saklı bir yerde gösterilsin diye yapılmaz. Avrupa'nın büyük kentlerinde meydanlarda dev heykeller vardır. Bunlarda Rönesans dönemi yarı çıplak insan bedenleri görünür kimse de buradan çocuklar geçiyor demez.

# istanbul # ibb # chp # türkiye # ak parti # cumhurbaşkanı # avrupa # oldu # müze # insan # bakan # sanat # ekram imamoğlu