Yargıtay'dan emsal karar: Özel Güvenlik üst araması yapmayacak

Yargıtay, özel güvenlikle ilgili emsal biri karara imza attı. Özel güvenlik görevlisince yapılan aramanın hukuka aykırı olduğuna hükmeden Yüksek Mahkeme, bu aramada elde edilen delillerin hükme esas alınamayacağına karar verdi.

Yargıtay, yaklaşık 2 milyon özel güvenlik personelini yakından ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, özel güvenlik görevlilerinve yapılan aramanın hukuka aykırı olduğuna hükmeti.

Hükme konu olan davada, şehirlerarası otobüs terminalinde özel güvenlik görevlilerinin üstünü aradığı yabancı uyruklu bir kişide uyuşturucu madde ele geçirilmiş, yapılan yargılama sonucunda şahıs, “uyuşturucu ticareti yapma” suçundan hapse mahkum edilmişti.

Sanık karara itiraz etti. Temyiz başvurusunu değerlendiren Yargıtay 10. Ceza Dairesi, oy birliğiyle emsal nitelikte bir karara imza attı.

Oy birliği ile kabul edilen kararda, özel güvenlik görevlilerinin “adli arama yapma görev ve yetkisi” bulunmadığı vurgulandı. Özel güvenlik personelince yapılan aramaların hukuken geçersiz olduğu, bu arama işleminden elde edilen maddi delillerin de hükme esas alınamayacağı belirtildi.

# uyuşturucu # güvenlik # yargıtay # ticaret # hapis # hukuk # mahkum # özel güvenlik