Rus AVM'ler Türk yatırımcıları bekliyor

Rus AVM yatırımcılarının Türk markalarla görüşme trafiği hızlandı. Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin önemine değinen yetkililer süreci, ‘yeni bir aşama’ olarak tanımladı. Rus tüketicilerin Türk markalarını, ödedikleri paranın karşılığını aldıkları güçlü markalar olarak gördüğü kaydedildi.

Türkiye ile Rusya enerji, tarım, inşaat ve turizm ticaretine perakende yatırımını da ekliyor.

Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre Türk markalar ve Rus AVM yatırımcıları arasında görüşmeler hızlandı. Birleşmiş Markalar Derneği öncülüğünde yapılan toplantıların ilki, nisan ayında, ikincisi ise 12-15 Mayıs’ta Türk yetkililerin Rusya ziyaretiyle yapıldı.

Rus yetkililer görüşmeleri Türkiye ve Rusya ticaretinde ‘yeni bir aşama’ olarak nitelendirdi. Rusya Alışveriş Merkezleri Konseyi Başkanı Dmitriy Moskalenko, yaklaşık 2 aydır yapılan görüşmeleri son derece olumlu değerlendirdiklerini belirtti.

''Ruslar Türk markalarını çok sıcak karşılıyor'' diyen Rusya Alışveriş Merkezleri Konsey Başkanı Dmitry Moskalenko Türk markalarının Rusya pazarındaki muhtemel yatırımlarını değerlendirdi:

- Bu sonbaharda Rusya genelinde, perakende sektöründe 3 milyon m2 büyüklüğünde, 420 futbol sahası kadar alanın boşalacağını öngörüyoruz. Henüz Rusya’da yer almayan Türk markaları için Moskova’dan başlayarak, en iyi AVM’leri tanıtma fırsatı sunduk. Türk şirketlerin Rusya’da uzun süre kalmaları ve kârlı yatırımlar yapabilmeleri için görüşüyoruz. Rus tüketiciler, Türk markalarını çok sıcak karşılıyor.

''Kaliningrad'ın doğusundan Vladivostok’a kadar Rusya’ya ilk kez gelecek markalar için eşsiz gelişim fırsatı var” diyen Moskalenko, bu fırsatın uzun süre devam etmeyeceğini değerlendirdi.

Rusya Alışveriş Merkezleri Konseyi İcra Direktörü Oleg Voytsehovskiy de “Türk şirketlerin en büyük artısının, tam anlamıyla gelişmiş perakendeciler olması olarak açıkladı.

Toplantılara Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi’nin üyesi olan ADG Group’un Satış Müdürü Anna Papaskiri de katıldı. Yeni markaların yakın zamanda Rusya’da olacağına inandıklarını söyleyen Papaskiri, “Rus tüketicisi Türk tekstilini ‘ödenilen paranın karşılığı alınan’ güçlü bir marka olarak görüyor. Toplantıların ardından, pazara girecek yeni markaların listesini belirlemeyi umuyoruz” dedi.

Rusya Alışveriş Merkezleri Konseyi’nin verilerine göre, Rusya’daki 294’ü Moskova’da olmak üzere bin 700 AVM bunuyor. 2021 yılında Rusya’da AVM açılışlarında m2 olarak son 5 yılın rekoru kırıldı. Rakamlar Rus pazarının Türkiye perakende sektörü açısından büyük bir fırsat olduğuna işaret ediyor.

# türkiye # rusya # avm # ticaret # türk # turizm # moskova # ilk # son # Tarım # perakende # Mayıs # Kaliningrad # Vladivostok