"Elimiz kolumuz bağlı kalamaz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ziyaretinden dönüşte uçakta gazetecilerinin sorularını yanıtladı. Türkiye'ye yönelik terör tehdidinin arttığına dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu,"Elimiz kolumuz bağlı kalamaz" diyerek Suriye'nin kuzeyine harekât mesajı verdi. Yunanistan'ın Ege adalarını silahlandırmasına da tepki gösteren Çavuşoğlu, "Çok ciddiyiz, blöf yapmıyoruz. Bu işi daha ileriye götüreceğiz" uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 yıl sonra ilk kez yapılan İsrail ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin gündem ile ilgili sorularına yanıt verdi.

Son zamanlarda terör saldırılarının arttığına dikkat çeken Çavuşoğlu, " Türkiye olarak elimiz kolumuz bağlı kalamaz." ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

- Türkiye'ye yönelik terör tehdidi artmaya başladı. Son zamanlarda terör saldırıları artıyor. Türkiye olarak elimiz kolumuz bağlı kalamaz. Ne zaman bize saldıracaklar diye bekleyemeyiz, gereğini yapmamız lazım.

Suriye'nin kuzeyine harekât mesajı veren Çavuşoğlu, ABD'nin mutabakata uymadığını söyledi. "30 kilometreyi terörden temizleme sözünü tutmadın, o zaman temizle" açıklaması yaptı.

Yunanistan'ın adaları silahlandırmasına da tepki gösteren Çavuşoğlu, "Blöf yapmıyoruz, Atina uymazsa işi ileri noktaya götüreceğiz. ABD'nin denge politikasında sapma görüyoruz, uyarıyı da yaptık" değerlendirmesinde bulundu. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

- Yunanistan'ın 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Anlaşması çerçevesinde şartlı olarak kendisine verilen adaların statüsünü bozması uluslararası hukuka aykırı. Yunanistan 1960dan beri silahlandırdı. Biz de vazgeçmezse egemenlik tartışması başlar dedik, gayet sarih açık. Son derece ciddiyiz blöf yapmıyoruz. Yunanistan buna uymazsa biz bu işi daha ileri noktaya götüreceğiz.

Bakan Çavuşoğlu'na ABD Büyükelçisi'nin miting açıklaması ve parti ziyaretleri de soruldu. Çavuşoğlu, "Herhangi bir büyükelçi Türkiye'de iç siyasete karışamaz." ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, şu ifadelere yer verdi:


- Herhangi bir büyükelçi Türkiye'de iç siyasete karışamaz. Büyükelçinin açıklaması haddini aşan açıklamadır, kasıtlıdır. Biz açıklama ile de karşılık verdik. Ama kendisini Bakanlığa çağırarak gerekli uyarıyı yaptık. Bir büyükelçi haddini aşmamalı kaldı ki 10 büyükelçi vakası var her ne kadar vatandaşlarımızı uyardık dese de iyi niyetli görmedik. Biz biliyoruz ki bazı siyasi partilerde bazı ülkelerin büyükelçilerine danışmadan hareket etmiyor.

Bakan Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya başvurusunu da değerlendirdi.

- Endişelerimizi ve beklentileri içeren bir belge vardı bunu arkadaşlarımız yazılı olarak verdi. Mazeret istemiyoruz, belge ve kanıt istiyoruz. Üye olmak isteyen onlar. İstiyorlarsa bu adımları atacaklar.

Bakan Çavuşoğlu, Filistin ve İsrail'in diyalog için hazır olduğunu da belirtti.

# abd # türkiye # yunanistan # suriye # israil # terör # ege # Mevlüt Çavuşoğlu # gündem # nato # bakan # ilk