Zirai don mağduru çiftçi destek istiyor

Adana’da Mart ayında yaşanan zirai dondan zarar gören üreticiler İlçe Tarım Müdürlüklerine zararlarının karşılanması için dilekçe verdi. Ancak aradan aylar geçmesine rağmen, ne arayan ne soran oldu. Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Çiftçi desteklenmezse; tarlalarını satacak ve hacizlerle karşılaşacak.” dedi.

Dondan zarar eden üretici, başvuru yaptı ancak sonuç alamadı.

Adana’da Mart ayında üst üste yaşanan zirai donda erkenci ürünlerin tamamı zarar görmüş, sert çekirdekli meyve ve narenciye ağaçları meyvelerini dökmüştü.

Bunun üzerine don mağduru üreticiler, Tarım İlçe Müdürlüklerinin talebiyle zararlarının tespiti için dilekçeyle başvuru yaptı. Aradan aylar geçmesine rağmen bir cevap alınamadı.

Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, üretimin devamlılığı için üreticilerin bir an önce zararının karşılanması gerektiğini belirtti.

Aynı zamanda Yüreğir Ziraat Odası Başkanı olan Doğan, TARSİM’in sadece meyveyi kapsayıp, ağacı kapsamıyor oluşuna da tepki gösterdi.

Narenciye üreticisi zirai dondan dolayı birçok üründe bu sene hasat yapamayacak. Ancak 2023 hasat sezonunda verim alabilmek için bakım yapmak zorunda. Şuan ki fiyatlarla dönüm maliyeti yaklaşık 7 bin lira.

Banka borcu olmayan çiftçi ise yok denecek kadar az. Hasattan gelir elde edemeyecek olan çiftçinin devlet desteği olmadan borçlarını da ödeme imkanı yok.

Destek verilmezse, çiftçi ya tarlasını satacak ya da çiftçinin üretim araçları haczedilecek.

# adana # Devlet # çiftçi # bin # Tarım # ziraat # mart # zirai don # Mehmet Akın Doğan