Dış ticaret açığı büyüyor

TÜİK, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 7,3 büyüdüğünü açıkladı. Büyümede en çok artan kalemin yüzde 24,2 ile finans ve sigorta faaliyetleri olduğu görüldü. Öte yandan dış ticaret açığı da nisanda yıllık bazda 98.5 arttı, 6,11 milyar dolara çıktı.

TÜİK, 2022 yılının Ocak-Mart dönemine ait gayrisafi yurt içi hasıla verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,3 büyüdü. İhracat büyümeye 3,5 puan katkı sağlarken, stoklar büyümeyi 8,2 puan aşağı çekti.

Büyümeyi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; en çok artan kalem yüzde 24,2 ile finans ve sigorta faaliyetleri oldu. Bu da kredilerle borçlanma yoluyla büyümenin sağlandığını ortaya koydu. Öte yandan tarımda ise yüzde 0,9'luk zayıf bir büyüme kaydetti.

Verilere göre iş gücü ödemelerinin milli gelirden aldığı pay azalmaya devam etti. Geçen yılın birinci çeyreğinde yüzde 35,5 iken bu oran 2022 yılında yüzde 31,5 oldu.

Dış ticaret açığında ise artış nisan ayında da devam etti. Açık, nisanda yıllık 98.5 arttı, 6 milyar 113 milyon dolara yükseldi. Türkiye'nin ilk 4 aylık ticaret açığı 32,5 milyar dolar oldu.

Ocak-Nisan döneminde ise dış ticaret açığı yüzde 130 arttı, 14 milyar 154 milyon dolardan, 32 milyar 553 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yılın Ocak-Nisan döneminde 82,9 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 72'ye geriledi.

Aydınlık Gazetesi Ekonomi Müdürü Recep Erçin, büyümenin kredilerden kaynaklandığını söyledi. Emekçi kesimin milli gelirden aldığı paya dikkat

Erçin, emekçi kesimin milli gelirden aldığı payın artırılması gerektiğini söyledi. Hükümete ve şirketlere çağrı yaptı.

# türkiye # milli # ekonomi # tuik # oldu # aydınlık # ilk # dış ticaret # ekonom