“Türkiye'nin endişelerine çözüm bulacağımıza inanıyorum''

İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini veto eden Türkiye ile ilgili NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den açıklama geldi. “Türkiye'nin endişelerine çözüm bulacağımıza inanıyorum' diyen Stoltenberg,. 3 ülkenin üst düzey yetkilileriyle Brüksel’de görüşeceğini açıkladı. Öte yandan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, terör saldırılarında çok sayıda Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini belirterek, “Türkiye’nin terör konusundaki endişelerini ciddiye alınmalı” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü. Stoltenberg, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, PKK destekçisi İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliklerinin ittifakı daha da güçlendireceğini söyledi.

Türkiye’nin bu iki ülkeye itirazıyla ilgili olarak da Stoltenberg, “Türkiye'nin endişelerine çözüm bulacağımıza inanıyorum' ifadelerini kullandı. Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın üst düzey yetkilileriyle önümüzdeki günlerde Brüksel’de bir araya geleceğini açıkladı.

Stoltenberg, Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu ve tüm ittifak ülkelerinin, PKK tehdidi dahil Türkiye'nin kaygılarını görüşmek üzere masaya oturmaya hazır olduğunu söyledi.


''Türkiye’nin terör konusundaki endişeleri ciddiye alınmalı”

Finlandiya’dan da Türkiye’nin itirazlarına ilişkin yeni açıklama geldi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, "Finlandiya terörle mücadeleyi ciddiye alıyor" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Türkiye’nin terör konusundaki endişelerini ciddiye alınması gerektiğini vurguladı:

- Türkiye’nin terör konusundaki endişeleri ciddiye alınmalı, terör saldırılarında çok sayıda Türk vatandaşı hayatını kaybetti. Ankara ile diyalog devam ettirilmelidir. Finlandiya’nın terörle mücadeledeki yaklaşımı, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu terör konusunda da NATO ülkelerinin genel çizgisiyle de tamamen uyumludur. Finlandiya’nın uluslararası insan hakları ilkelerine saygısının, terörle mücadele önlemleriyle hiçbir şekilde çelişmediğini de vurgulamak isterim.

# türkiye # pkk # terör # cumhurbaşkanı # terörle mücadele # isveç # nato # finlandiya