Karadeniz gazı için hazırlıklar sürüyor

Karadeniz gazını karaya çıkaracak Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nin inşaatı hızla devam ediyor. Temeli, 2021’in haziran ayında atılan tesiste bir yılda önemli aşama kaydedildi. İnşaatının yüzde 40'ı tamamlanan tesisin 2023’te bitirilmesi bekleniyor.

Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği 540 milyar metreküp doğal gazın üretim aşamasına yönelik çalışmalar sürerken, gazı karaya çıkaracak boru hattı ve işleme tesisinde de eş zamanlı ilerleme kaydediliyor.

Karadeniz gazını denizin altından taşıyacak 170 kilometrelik boru hattında ilk borular, 10 Haziran'dan itibaren kıyıdan başlanarak döşenecek. Boru hattıyla karaya ulaşan gaz 3 bin 500 dönümlük alanda kurulan Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nde işlenecek ve Türkiye'nin doğal gaz şebekesine basılmaya uygun hale getirilecek.

Temeli geçen yıl 4 Haziran'da atılan tesiste bir yılda önemli aşama kaydedildi. İnşaatının yüzde 40'ı tamamlanan tesis gelecek yılın son çeyreğinde tamamlanacak.

Kanuni ve Yavuz sondaj gemilerinin kuyulardaki çalışmalarını tamamlamasının ardından vanalar, ana dağıtım haznesine bağlanacak ve doğal gaz, boru hattı aracılığıyla karaya kadar gelecek. Bu işlemin de yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

# türkiye # karadeniz # üretim # tesis # ilk # gaz # doğal gaz # bin # son # Filyos # metreküp