6. Yargı Paketi Meclis’te

6’ncı yargı paketi Meclis’e sunuldu. 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek teklifle hakim ve savcı yardımcılığı makamı getirilecek. Fırsatçılık ve stokçuluk yapanlara yönelik cezalar artırılacak. Noterlik Yasası’ndaki değişiklikle noterlere taşınmaz satma yetkisi tanınacak.

Ak Parti’nin hazırladığı 6’ncı yargı paketi tamamlandı.Teklif, Meclis’e sunuldu.

Teklifle adalet sistemine hâkim ve savcı yardımcılığı modeli getirilecek. Hâkim ve savcı yardımcılığı süresi 3 yıl olacak.

Hâkim ve savcı yardımcıları, görevlerinin önemli kısmını atandıkları adliyelerde eğitici hâkim ve savcının nezaretinde yapacak. Yardımcılar, “usta-çırak ilişkisi içinde” görevlerini tamamlayacak.

Hakim ve savcı yardımcılığı temel eğitim dönemi, görev dönemi ve son eğitim döneminden oluşacak. Temel eğitim ve son eğitim Türkiye Adalet Akademisi tarafından verilecek. Görev dönemi ise yargı mercilerinde fiilen görev yapmak suretiyle geçirilecek. Hakim ve savcı yardımcıları görev döneminde bölge adliye veya bölge idare mahkemeleri ile Yargıtay veya Danıştay’da da görevlendirilebilecek.

Teklifle, “fırsatçılık” olarak tanımlanan “fiyatları etkileme” ile “Stokçuluk” olan “mal veya hizmet satımından kaçınma” suçlarının cezası artırılıyor. Buna göre, hileli yollara başvuran kişilere 1-3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Mevcut teklifle 3 aydan 2 yıla kadar hapis var. Bu eylem sonucu besin veya malların değeri veya işçi ücretleri artıp eksildiği takdirde ceza 4 yıla kadar çıkabilecek.

Fırsatçılık veya stokçuluktan yakalanan ruhsatlı simsar cezası ayrıca yarı oranında artışla 2 yıldan 6 yıla yükselebilecek. Bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak, kamu için acil ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişiler de 1- 3 yıl hapisle yargılanacak. Mevcut yasa ise 6 aydan 2 yıla hapis öngörüyor.

Noterlik Yasası’ndaki değişiklikle noterlere taşınmaz satma yetkisi tanınacak. Taşınmaz satış sözleşmesi hem tapu müdürlüklerinde hem de noterliklerde yapılabilecek. Noterdeki işlemlerde tapu sicilindeki kısıtlamalar dikkate alınacak.

# türkiye # ak parti # hakim # meclis # savcı # son # stokçuluk # fırsatçılık # Türkiye Adalet Akademisi