IMF'den çok kutuplu dünya itirafı

IMF’nin eski üst düzey uzmanlarından Singapurlu Bakan Tharman Shanmugaratnam, dünyanın çok kutuplu bir düzene doğru gittiğine vurguadı. Shanmugaratnam, 'En önemli önceliğimiz çok kutuplu dünyaya uyum sağlamak olmalıdır.' dedi.

IMF'nin sitesinde yayımlanan bir yazıda, dünyanın içinde bulunduğu durumda çok kutupluluğun önlenemez olduğuna vurgu yapıldı.

Geçmişte IMF’de üst düzey görevlerde bulunan Singapurlu Bakan Tharman Shanmugaratnam’ın imzasını taşıyan yazıda, gıda güvenliğine yönelik tehditler, küresel yoksulluk ve küresel ısınmaya dikkat çekildi. Bu durumun dönemsel gelişmelerden kaynaklanmadığı, her birinin diğerini güçlendiren jeopolitik, ekonomik, kalıcı, yapısal sorunların bir araya gelmesiyle oluştuğu belirtildi.

Dünyanın geri dönülmez bir şekilde çok kutupluluğa doğru kaydığına dikkat çekilen yazıda, kapsayıcı ortak çıkarlar etrafında “daha etkili bir çok taraflı sistem” kurulabileceği ifade edildi.

Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasındaki ticaretin, her ikisi için de son derece faydalı olmaya devam ettiği belirtilirken, mevcut düzenin uluslararası ekonomik bağlarla garanti altında olduğu yanılsamasına kapılmamak gerektiği vurgulandı.

Yazıda, ayrıştırılan pazarların, ödeme sistemleri çatışmalarını derinleştireceğine ve böylece giderek karşılıklı bağımlılığı azaltacağına vurgu yapıldı. “Uzun vadeli bakmalıyız. En önemli önceliğimiz, kutuplaşma derinleşmeden, çok kutuplu dünyaya uyum sağlamak olmalıdır.” ifadesine yer verildi.

# abd # amerika # çin # imf # Uluslararası # son # Gıda # ödeme