BRICS ülkeleri mali işbirliğini derinleştiriyor

BRICS ülkeleri, mali işbirliğini derinleştiriyor. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğu ittifakın ekonomi yetkilileri çevrim içi zirvede buluştu. Toplantıda, Yeni Kalkınma Bankası’nın daha etkin hale getirilmesi ve IMF’ye alternatif olan Koşullu Rezerv Düzenlemesi’nin güçlendirilmesi kararlaştırıldı.

BRICS ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, Çin’in evsahipliğinde çevrim içi toplandı. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğu ittifakın toplantısında “mali iş birliğini derinleştirme” vurgusu öne çıktı.

2015 yılında kurulan Yeni Kalkınma Bankası’nın etkinliğinin arttırılması ve IMF’ye bir alternatif sunan Koşullu Rezerv Düzenlemesi’nin güçlendirilmesi gündemde öne çıkan somut maddeler arasındaydı.

Toplantıda, Yeni Kalkınma Bankası’nın yerel para birimi operasyonlarının genişletilmesi ve kredi derecelerinin iyileştirilmesi kara bağlandı. Bankaya katılan dört yeni üye ülke, Banlgadeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Uruguay ve Mısır da bildiride selamlandı.

Brics ülkeleri, Özel Kamu Ortaklıkları ve altyapı yatırımı alanında iş birliğini de arttırma kararı aldı. İlerleyen süreçte Bütünleşmiş Dijital Platform Altyapısı projelerinin yoğunlaştırılacağı vurgulandı.

Toplantıya ayrıca, BRICS ülkeleri arasında akademik iş birliğini ve tecrübe paylaşımını arttırmak için “Finans Düşünce Kuruluşları Ağı” kurulması da benimsendi.

İMF’ye alternatif 100 milyar dolarlık Koşullu Rezerv Düzenlemesi, BRICS ülkeleri üzerinde kısa vadeli bütçe dengesi baskılarını hafifletecek bir likidite kaynağı ve önlem araçları sağlanmasını güvence altına alıyor. Böylece BRICS ülkeleri, olası bir ödeme kriziyle karşılaştıklarında, IMF’ye başvurmak yerine Koşullu Rezerv vasıtasıyla diğer ülkelere başvurarak nakit sorununu çözebilecekler.

# rusya # çin # ödeme # brics