Dezenformasyon teklifi komisyondan geçti

Basın kanununda değişiklik teklifi Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifle, gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek. Teklifin 29’uncu maddesine kavramların kapsamının belirsiz olduğu gerekçesiyle Yargıtay Üyesi İlhan Baştürk’ten itiraz geldi.

Basın kanununda değişiklik teklifinin görüşmeleri, Meclis Adalet Komisyonu’nda tamamlandı. 40 maddelik teklif kabul edildi.

Teklifle, gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu değişikliği içeren teklifin 29'uncu maddesi komisyon görüşmeleri sırasında tartışma yarattı.

Komisyonda söz alan Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi Üyesi İhsan Baştürk teklifin yasalaşması halinde "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçuna ilişkin dosyaların kendilerinin görev alanına gireceğini ifade etti. Baştürk, kavramların kapsamının belirsiz olduğunu işaret etti.

İlhan Baştürk, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ve iptale gerekçe olarak en sık başvurulan ilkelerden birisi belirlilik ilkesi olduğunu kaydetti. Yargıtay Üyesi Baştürk, “Alenen yayma” ifadesinin ne olduğunun belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Teklifte imzası olan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Yargıtay Üyesi Baştürk'ün eleştirilerine tepki gösterdi. CHP ve İyi Partili milletvekilleri Yıldız'ın sözlerine tepki göstererek eleştirilere tahammül edemediğini öne sürdü. Söz almadan konuşan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ile Komisyon Başkanı Abdullah Güler arasında tartışma çıktı.

Görüşmelerin ardından, kanun teklifi komisyondan geçti. Teklifle yapılan diğer değişikliklerle internet siteleri süreli yayın kapsamına alınacak. Basın kartı resmi kimlik belgesi olarak kabul edilecek. Teklifle Bilgi ve Teknoloji Kurumu’na yetki verilecek.

# istanbul # chp # mhp # sosyal medya # tbmm # meclis # yargıtay # milletvekili # kanun teklifi # dezenformasyon yasası