Çine Ovası'nda haşhaş bereketi

Burdur’un Çine köyünde haşhaş tarlalarında renk cümbüşü yaşanıyor. Anadolu’da binlerce yıldır yetiştirilen haşhaş, yöre insanının önemli geçim kaynağı olmaya devam ediyor. Gıdadan tıbba, kimyadan hayvancılığa kadar birçok kullanım alanı bulunuyor. Haşhaş kapsüllerinden elde edilen sakızın ilaç sanayinde değerlendiriliyor.

Her yıl bu dönemde çiçek açan haşhaş bitkileri ovalara renk katıyor. Şimdilerde haşhaş tarlaları seyrine doyumsuz manzaralar sunuyor. Burası Burdur’un bereketli topraklarıyla ünlü Çine ovası…

Anavatanı Doğu Akdeniz olan haşhaş, Anadolu’da binlerce yıldır yetiştiriliyor. Gıdadan tıbba, kimyadan hayvancılığa kadar birçok alanda değerlendiriliyor.

Haşhaşın kapsülleri Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alınırken, tohumları gıda sektöründe kullanılıyor.

Haşhaş kapsüllerinden elde edilen sakızın ilaç sanayinde değerlendiriliyor. Ayrıca uyuşturucu maddenin de kaynağını oluşturması nedeniyle üretimi denetim altında yapılabiliyor.

Bilimsel adı 'Papaver somniferum' olan haşhaş, kırları süsleyen gelincik ile aynı aileden geliyor. Haşhaş en çok geleneksek mutfaklarda kendini gösteriyor.

Haşhaş çiçekleri kozaya dururken yolumuz Çine ovasına düştü. Şükrü ve Hadiye Ceylan, bizi tarlalarında karşıladı.

Çine Ovası’nın da en büyük sorun girdi maliyetleri.

Bölge buğday üretimiyle de öne çıkıyor. Ancak girdi maliyetlerindeki artış yüzünden dönümlerce buğday arazisi ne yazık ki ekilememiş.

Ceylan ailesi, bölgede üreten son nesil. Onlar ekip biçmek, topraktan alıp milletine sunmaya devam etmek istiyor.

# uyuşturucu # buğday # son # kapsül