Hakim-Savcı yardımcılığı kurumu geliyor

6'ncı Yargı Paketi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanun teklifi ile hakim-savcı yardımcılığı kurumu oluşturulacak. Noterlere gayrimenkul satışı yetkisi verilecek. Stokçuluk yaptığı belirlenen kişilere de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası gelecek.

Hakim ve savcı yardımcılığı müessesesi geliyor, stokçulukta ceza verilecek.

6'ncı Yargı Paketi'nin Meclis mesaisi tamamlandı. Kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre, yargıda hakim ve savcı yardımcılığı kurumu oluşturulacak.

Yürürlüğü 1 Ocak 2023'te başlayacak uygulamaya göre, hakim ve savcı yardımcılığı süresi 3 yıl olacak. Hakim ve savcı yardımcılığı temel eğitim dönemi, görev dönemi ve son eğitim döneminden oluşacak.

Temel eğitim ve son eğitimi, Türkiye Adalet Akademisi verecek. Görev dönemi ise yargı mercilerinde fiilen görev yapmak suretiyle geçirilecek.

Kanunla, hakim ve savcı yardımcısının görev ve yetkileri de belirlenecek. Buna göre, hakim ve savcı yardımcısı, mahkemede, hakim tarafından tevdi edilen dosya veya evrakı inceleyecek. İnceleme yaptığı dosyalarla ilgili hakime sunum yapacak.

Kanunla, noterlere de gayrimenkul satışı yetkisi verilecek. Noterlere ilişkin düzenlemeler de 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek.

Kanun teklifi ile birlikte stokçuluk faaliyetlerinin önlenebilmesi amacıyla bu suçun cezası da artırılacak. Stokçuluk yapanlara 6 aydan 2 yıla kadar öngörülen hapis cezası, 1 yıldan 3 yıla çıkarılacak.

Bu düzenlemedeki hükümler de yine 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe konulacak.

# türkiye # hakim # meclis # eğitim # savcı # kanun # son # kanun teklifi # 2023 # yargı paketi # stokçuluk # Türkiye Adalet Akademisi