NATO-Gladyo ilişkisinin çarpıcı itirafı

NATO’nun geleceğinin tartışılacağı kritik zirve öncesinde, Eski İtalya Cumhurbaşkanı Francesco Cossiga’nın 2009’da Türk basınına verdiği demeç yeniden gündeme geldi. İtalyan Gladyosu’nu yöneten Cossiga, demecinde, NATO- Gladyo ilişkisini anlatmış, ABD’de eğitilerek kendi ülkelerinin başına adeta atandıklarını itiraf etmişti.

Eski İtalya Cumhurbaşkanı Francesco Cossiga, ABD'nin, NATO-Gladyo örgütlenmesiyle diğer ülkelerde nasıl iktidar belirlediğini yıllar önce anlatmıştı.

İtalyan Gladiosunu da yönetmiş bir isim olan Cossiga’nın , 16 Şubat 2009 tarihinde Sabah Gazetesi'nden Nur Batur'a verdiği çarpıcı röportaj yeniden gündeme geldi.

Cossiga demecinde, ABD ve CİA’nın Gladyo örgütlenmeleiryle, NATO ülkelerinde siyaseti nasıl şekillendirdiğini anlattı. ABD’de eğitilerek, kendi ülkelerinin başına atandıklarını itiraf etti:


- Soğuk Savaş başlayınca, İngilizler Sovyetler'in Doğu Avrupa'yı işgalinin önlenemeyeceğini, buna karşı gizli bir örgüt kurulmasını teklif ettiler. Amerikalılar'la birlikte “Stay Behind Nets” yani Özel Harekâtçılar Ağı’nı kurdular. Bu yeni örgütler doğrudan orduya değil, istihbarat servislerine bağlıydı.

Bu yapılanmanın daha sonra Gladio'ya dönüştüğünü belirten Cosiga, merkezi yapılanmanın içerisindeki ülkeleri aktardı:

- Şaşıracaksınız ama bu özel teşkilatın NATO'nun askeri kanadıyla ilgisi yoktu. Kuzey Atlantik Teşkilatı ile ilgiliydi. NATO askeri bir örgüttür... Mesela eski Fransa Cumhurbaşkanı De Gaulle NATO'dan ayrıldı. Ama ittifaktan ayrılmadı. Özel Harekât Teşkilatı tamamen siyasi kanada bağlıydı. Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Belçika, Norveç, Yunanistan ve Türkiye'de kuruldu. Ama bağlantısız olan Avusturya, İsviçre ve İsveç'te benzer örgütler oluşturuldu. En güçlü olan Almanya'dakiydi. NATO ülkelerindekilerle bağlantısız ülkelerdeki gizli örgütler sürekli temas halindeydi.


Eski İtalya Cumhurbaşkanı, röportajında, kendisiyle birlikte Fransa Cumhurbaşkanı Giscard d’Estaing, İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher ile Almanya başbakanları Helmut Schmidt ve Helmut Kohl’ün ABD’de eğitilerek ülkelerinin başına adeta atandıklarını itiraf etmiş oldu.

# abd # ingiltere # türkiye # cia # yunanistan # cumhurbaşkanı # isveç # nato # italya # isviçre # Gladyo