Asgari ücrette gözler 30 Haziran'da

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrete ek zam için ilk görüşme yapıldı. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin 30 Haziran Cuma günü yeni rakamı açıklayacaklarını duyurdu. Yeni asgari ücretle ilgili mevzuat değişikliği de yapılacak. Temmuz ayında zamlı maaş alınması için yeni asgari ücret yayınlandığı günden itibaren geçerli olacak. Asgari ücretten verginin muaf tutulması da devam edecek.

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretlinin gözü kulağı Ankara’dan gelecek haberde. Üst üste gelen zamların ardından eriyen asgari ücrete ek zam için taraflar toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yapılan toplantıda işçiyi Türk-İş, işvereni Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu TİSK temsil etti.

Açılış konuşmasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptı. Çalışanların enflasyon karşısında korunacağını vurgulayan Bilgin, yeni rakamı 30 Haziran’da açıklamayı planladıklarını söyledi.

Yüksek enflasyon rakamları karşısında alım gücünün düştüğünü belirten Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, dar gelirliye nefes aldıracak bir ek zammın yapılmasını istedi.

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise ortak mutabakat ile anlaşma sağlanması için taşın altına elini koyacaklarını ifade etti.

Konuşmalarda en dikkat çekici başlıklardan biri de örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması oldu. Bakan sendikalaşma engellerinin kaldırılması için yasal düzenleme yapacaklarını ifade etti.

Toplantının ardından taraflardan bir açıklama gelmedi. Edinilen bilgilere göre, rakamı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan NATO Liderler Zirvesi dönüşü açıklayacak.

Bu asgari ücret belirlenirken yasal bir mevzuat değişik de yapılacak. Bu değişikliğin nedeni ise, çalışanların Temmuz ayında zamlı maaş alması.

Mevcut durumda asgari ücret belirlendikten bir ay sonra yürürlüğe giriyor. Ancak yeni değişiklikle ek zamlı asgari ücret yayınladığı günden itibaren geçerli olacak. 2022 yılında hayata geçirilen asgari ücretten vergi alınmaması da devam edecek.

# türkiye # cumhurbaşkanı # emekli # zam # enflasyon # nato # Asgari ücret # çalışan # maaş # Haziran