İngiltere hükümetinde istifa depremi

İngiltere Hükümeti istifalarla sarsıldı. Maliye ve Sağlık Bakanlarının ardından istifalar art arda geldi. Şu ana kadar 6 bakan ile bakan yardımcısı ve özel sekreter düzeyinde en az 18 isim istifa etti. Londra'da yapılan gösterilerde Başbakan Boris johnson'ın istifası istendi. Johnson ise, "Görevime devam edeceğim" açıklaması yaptı.

İngiltere’de Boris Johnson'ın iktidarı, peş peşe yaşanan istifalarla bir kez daha krize girdi.

İlk istifalar Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak'tan geldi. Başbakan Johnson'ı eleştiren Sağlık Bakanı Javid, "Vicdanım rahat bir şekilde görevime devam edemeyeceğim." dedi.

Maliye Bakanı Sunak ise, istifa mektubunu sosyal medyada paylaştı.Sunak “Halk haklı olarak hükümetin düzgün, yetkin ve ciddi şekilde yönetilmesini bekliyor." İfadesini kullandı.

İki bakanın 10 dakika arayla görevi bırakmasının ardından istifalar peş peşe geldi. Aileden Sorumlu Bakan Will Quince, Eğitim Sorumlu Robin Walker, Hazine Bakanı John Glen ve Ulaştırma Bakan Yardımcısı Laura Trott de istifa ettiğini açıkladı. Ancak istifalar bunlarla bitmedi. Şu ana kadar bakan, bakan yardımcısı ve özel sekreter düzeyinde en az 18 istifa olduğu bildirildi.

İstifaların ortak gerekçesi ise, güven kaybı ve parti içi huzursuzluk olarak açıklandı.… Salgın döneminde Başbakanlık konutunda yapılan partiler ve ekonomideki kötü gidişat Muhafazakar Parti’de tartışma yaratmıştı. Son olarak Partinin parlamento grup başkanı Chris Pincher’ın taciz iddialarına rağmen bu göreve getirilmesi parti içi huzursuzluğu daha da artırdı.

İstifa depremi sonrası açıklama yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise “görevime devam edeceğim” dedi. Johnson, ancak hükümetin sürdürülemez hale gelmesi durumunda istifa edebileceğini söyledi.

Öte yandan, Boris Johnson, Londra’da protesto edildi. Parlamento Meydanında, ellerinde “Boris için gitme zamanı” yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Johnson’a istifa çağrısı yaptı.

# ingiltere # Boris Johnson # Johnson # Başbakan # istifa # ilk # son # Sağlık Bakanı Sajid Javid # muhafazakar parti # Maliye Bakanı Rishi Sunak # Chris Pincher