ABD Yunanistan üzerinden Türkiye'yi kuşatıyor

Amerika Birleşik Devletleri, Dedeağaç’a yeni silah ve askeri araç sevkiyatı yaptı. Son olarak aralarında tank ve paletli personel taşıyıcıların da olduğu 2 bin 500’den fazla askeri araç ile teçhizat, Dedeağaç’a sevk edildi. Öte yandan Yunanistan da, Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmasını istedi.

Ege’de Yunanistan üzerinden Türkiye’yi kuşatma planlarına hız veren ABD, Türkiye’ye sadece 60 km uzaklıktaki Dedeağaç’a yeni silah ve askeri araç sevkiyatı yaptı.

Hafta sonunda Dedeağaç Limanı’na yanaşan dev nakliye gemisi, aralarında tank ve paletli personel taşıyıcıların da olduğu 2 bin 500’den fazla askeri araç ile teçhizat indirdi. Gemi komutanı Tümgeneral JP McGee, Dedeağaç Limanı’nın, ABD ordusu, Yunan ve NATO müttefikleri için stratejik değerde olduğunu söyledi.

Gemiden indirilen binlerce askeri teçhizatın bir kısmının Yunanistan'da kalacağı, bir kısmının da karayolu ve demiryoluyla Bulgaristan üzerinden Romanya ve Polonya'ya sevk edileceği bildirildi.

ABD’nin lojistik merkezi olarak kullandığı Dedeağaç’a geçtiğimiz Ekim ayında da çok sayıda helikopter, İHA, tank, top ve ağır silah getirilmişti.

Yunanistan, ABD’nin Ege’deki üslenme merkezi konumunda… ABD ordusu, İskiri Erken Uyarı Üssü, Salamis Deniz Üssü, Kastelli, Kalamata ve Andravida Hava Üssü olmak üzere 5 farklı bölgede askeri faaliyet yürütüyor.

2021 yılında Washington ile savunma işbirliği anlaşmasını yenileyen Atina, ABD’ye aralarında gayriaskeri statüdeki adaların da bulunduğu 22 yer gösterdi. ABD’nin anlaşmayı genişletmesiyle birlikte, Yunanistan’da 4 askeri üsse daha erişim kararı alındı.

Dedeağaç’taki “Yanuli” karargahı ABD’ye tahsis edilirken, burada 400 ABD askerinin kalabileceği ek tesisin inşası için çalışma yapıldı. Ayrıca Girit Adası’ndaki ABD Suda Deniz Üssü sahası da genişletildi. Litohoro’daki atış talim sahası ile Stefanovikio Askeri Havaalanı civarındaki piyade taburu karargahı da ABD’ye verildi.

Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte Ege’da adaları hukuksuz şekilde silahlandıran Yunanistan ise, Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmasını istedi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, birlik üyesi olmayan üçüncü ülkelere silah satışında “daha dikkatli tercihler " yapılması gerektiğini söyledi.

# abd # türkiye # silah # ege # doğu akdeniz # Mavi Vatan # avrupa # nato # araç # helikopter # adalar denizi