Almanya'da 'büyük çöküş' manşetleri

Almanya'da enflasyon, enerji fiyatlarının tavan yapması, doğalgaz sorunu, dış ticaret açığının 1 milyar Avro'ya dayanmasıyla vatandaşların alım gücünün düşmesi ülkede panik havasına neden oldu. Ekonomik durum, Alman medyasının manşetlerine taşındı. Gazeteler "Büyük Çöküş" ve "Bu kadar kötüsü 2. Dünya Savaşı'ndaydı." manşetleri attı.

Ülkenin en yüksek tirajlı Bild, Berliner Zeitung (BZ) ve Handelsblatt gibi gazeteleri yaşanan krizi manşetlerine taşıdı. Bild gazetesi, enerji ve doğalgaz sıkıntısına dikkat çekti ve şimdiden sıcak su ile ısınmada kısıtlamaya gidilen binaların haberlerini yaptı. Haberde, Saksonya Eyaleti'nde 14 bin kiracı için hangi saatler arasında sıcak su ve kalorifer açılacağının planlandığı aktarıldı.

BZ gazetesi, kiracıların yan giderler için ödediği ücretin geçen yıla kıyasla yüzde 100 arttığına işaret ederek söz konusu artışın on binlerce kiracıyı zor duruma düşüreceğine dikkat çekti. Kentte mevcut olan konut sorunu nedeniyle kiracıların bu artışı ödemek zorunda kalacağına ve ekonomik olarak sarsılacaklarına işaret edildi. Tasarruf için eyalet hükümetinin toplanacağı aktarıldı.


Almanya'nın önde gelen ekonomi gazetesi Handelsblatt ise, ekonomistlerin mevcut gelişmelerden endişeli olduğunu yazdı. Yüksek enflasyon nedeniyle şirketlerin önümüzdeki yıl çalışanları için ayırdığı bütçeyi yükseltmek mecburiyetinde kalacağına işaret eden Handelsblatt, mevcut ekonomik sorun nedeniyle toplu iş sözleşmelerinde maaş artışı konusunun neredeyse gündeme gelmediğini ifade etti.


Bild gazetesi ise manşetinde "Bu kadar kötüsü 2. Dünya Savaşı'ndaydı" yazdı. Almanya'nın ihracattan daha fazla ithalat gerçekleştirmesi ve dış ticaret açığının 1 milyar avro olması sonucu Bild, "Almanya çöküşte" manşeti attı.

# ekonomi # almanya # enflasyon # dünya