Rusya ve İran'dan doları saf dışı bırakma hamlesi

Yaptırımlar altındaki İran ve Rusya'dan doları saf dışı bırakma hamlesi geldi. Açıklamayı İran Merkez Bankası Başkanı Ali Salihabadi yaptı. İki ülke arasında finansal anlaşmaların sağlandığını belirten İran Merkez Bankası Başkanı, Tahran ve Moskova arasındaki ticari işlemlerde, dolar yerine ulusal para birimlerinin kullanılmasının hedeflendiğini söyledi.

Dolar hegemonyasının çöküşü hız kazandı. Ülkeler teker teker ulusal para birimiyle ödeme sistemine geçiyor. Bu konuda İran ve Rusya da yeni yollar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Açıklama İran Merkez Bankası Başkanı Ali Salihabadi'den geldi. Yaptırımlar altındaki Tahran ile Moskova arasında; bankacılık, finans ve ekonomik alanlarda bazı önemli anlaşmalar sağlandığını belirten İran Merkez Bankası Başkanı, iki ülkenin karşılıklı ticari işlemlerde ABD doları yerine ulusal para birimlerini kullanmayı planladığını söyledi.

Rusya ziyareti dönüşünde başkent Tahran'da basın açıklaması yapan Merkez Bankası Başkanı, "Ulusal para birimlerinin kullanılması, Rus yetkililerle yapılan görüşmelerde önemli istişare eksenlerinden biriydi" dedi. Yakında varılan anlaşmaların hayata geçeceğini belirtti.

İki günlük ziyaret kapsamında beraberindeki heyetle Rusya'ya giden Salihabadi, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ile bir araya gelmişti. Görüşmede iki ülke Merkez Bankaları arasındaki bankacılık iş birliğinin geliştirilmesi için anlaşmaya varılmıştı.

İran, 2018'den bu yana ABD'nin tek taraflı yaptırımlarına maruz kalırken Rusya ise şubatta Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri operasyon sonrasında uluslararası yaptırımların hedefi olmuştu.

# abd # rusya # Ukrayna # iran # Ulusal # moskova # tahran