Akkuyu nükleer santralinde "son viraja" girildi

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde, dördüncü ve son güç ünitesinin temelinin atılması için yürütülen hazırlıklarda sona gelindi. Santralin dördüncü güç ünitesinin temel atma hazırlıkları büyük oranda tamamlandı.

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali projesi Akkuyu'da çalışmalar planlandığı şekilde devam ediyor. Güç ünitesinin temeli için ise " son viraja" girildi

İlk üç güç ünitesinde hummalı çalışmaların sürdüğü santralde, temel atma için önemli aşamaların kaydedildiği dördüncü güç ünitesindeki son hazırlıklar da titizlikle yürütülüyor.

Santralin dördüncü güç ünitesinin temel atma hazırlıkları büyük oranda tamamlandı. Tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek santralin, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılaması öngörülüyor.

Akkuyu NGS Yapı İşleri Direktör Yardımcısı Dmitrii Romanets, Türkiye'nin ilk nükleer güç santralindeki çalışmalar ve hedefleri hakkında bilgi verdi.

- Akkuyu NGS sayesinde çok önemli istihdam yaratılacak. Hükümetler arası anlaşma kapsamında, proje için en az 600 Türk nükleer mühendisini hazırlamak ve eğitmek durumundayız. Santraldeki dört güç ünitesi de devredeyken 4 bin kişi çalışacak. Ayrıca projenin Türk sanayisine de katkısı çok büyük. Buradaki inşaat malzemelerinin çoğunu Türk şirketlerinden sağlıyoruz.


Santralin ilk ünitesinin Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılının kutlanacağı 2023'te devreye alınması hedefleniyor. Kalan 3 ünitenin de birer yıl arayla 2026 sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyor.

Sıfır emisyonla çevreye zararlı sera gazı salınımı yapılmadan, kesintisiz elektrik üretilebilecek santralin 60 yıl olarak planlanan işletme ömrünün 20 yıl da uzatılma opsiyonu bulunuyor.

# türkiye # Mersin # türk # ilk # enerji # nükleer # son # Akkuyu # önemli # akkuyu ngs # Ünite