Petrolü ucuzlatacak çözüm nedir?

Vatan Partisi'nin sürekli gündemde tuttuğu akaryakıt ithalatındaki özel şirketlerle ilgili Dünya Gazetesi dikkat çeken bir haber yayımladı. Türkiye’nin ithalatında ucuz Rus petrolünün ilk sıraya yükseldiği ancak pompa fiyatlarının hala İtalya’daki piyasaya göre belirlendiği kaydedildi. Haberde Rekabet Kurumu ve EPDK'nın bu duruma müdahale etmemesine de dikkat çekildi.

Vatan Partisi’nin gündeme getirdiği akaryakıt ithalatındaki özel şirketler, Dünya Gazetesi’nin de gündemindeydi.

Dünya Gazetesi, Türkiye’nin ithalatında yüzde 25-30 iskontolu satılan Rus petrolünün ilk sıraya yükseldiğine ancak pompa fiyatlarının hala İtalya’daki piyasaya göre belirlendiğine dikkat çekti. Özel şirketlerin kar marjına işaret etti.

Brent petrol 110 dolarlar seviyesindeyken, Rus petrolü kargoları 80 dolarlar seviyesinde el değiştiriyordu.

Haberin ayrıntısında, İtalya’dakinden daha ucuza ithal edilebilen benzin ve motorin niye vatandaşa daha ucuza satılmasın? sorusuna yanıt arandı.

EPDK ve Rekabet Kurumu'nun bu konuya sessiz kalmasına da dikkat çekildi. "Kamudaki ilgili otoriteler neyi bekliyor? diye soruldu.

Tamam piyasaya müdahale etmeyelim diyebilirsiniz. Ama esnaf ölçeğindeki istasyoncuların kâr marjını düşürmek piyasaya müdahale olmuyor da ucuzlamış Rus petrolü sayesinde kârını katlayan rafinerici, ithalatçı ve ana dağıtıcI firmaların büyük ölçüde artan kârının hiç olmazsa bir kısmını vatandaşa pay etmek mi piyasaya müdahale olacak?

Haberde Rekabet Kurumu'na çağrı da yapıldı. "Şimdi petrol ve akaryakıt ithalat faturası bu kadar ucuzlamasına rağmen, neden pompaya yansımadığını herhalde Rekabet uzmanları da merak ediyor olmalı. O halde bir çağrı da Rekabet Kurumu’na gelsin. Akaryakıt fiyatlarını düşürmek sizin elinizde, haydi görev başına." ifadeleri yer aldı. "Böylece şu anda sadece ithalatçıları zengin eden ucuzluk, adil şekilde paylaşılmış olur." denildi.

Türkiye’nin ham petrol ve petrol ürünleri ithalatının ülkeler bazındaki dağılımı son dönemde belirgin bir şekilde değişti. Ocak, Şubat ve Mart aylarında en çok petrol ve işlenmiş ürünü ithalatı yüzde 32 payla Irak'tan yapılırken, Nisan ayında Rusya yüzde 35.4’lük payla liderliğe yerleşti.

# türkiye # rusya # vatan partisi # benzin # italya # ilk # son # epdk # Partisi # rekabet kurumu # dünya gazetesi # rus petrolü